Vlada Kosova i dalje svjesno finansira srpske paralelne strukture u sjevernom dijelu Mitrovice i izdvaja milione eura za administraciju UNMIK-a u ovom podjeljenom gradu, kako piše Koha Ditore.

Od septembra 2010. godine, kako tvde njihovi izvori, Kancelarija za provođenje strategije za sjever Kosova, na čelu s Ylberom Hysom, prema jednom izvještaju, 80 odsto osoblja UNMIK administracije u Mitrovici angažirano je u paralelnim strukturama, glavna prepreka u uspostavljanju ustavnog poretka na sjeveru.

Unatoč tome, Vlada je izdvojila sredstva za UNMIK-ovu administraciju i za 2011. i 2012. Pominju se cifre i do četiri miliona eura godišnje.

“Međunarodni izvori su dan ranije objavili da Vlada Kosova u koordinaciji sa Međunarodnom civilnom kancelarijom i SAD-om, planirali da 7. marta 2012. godine prekine sa finansiranjem, međutim to je odloženo za neki drugi datum.
Zvaničnici Vlade Kosova nisu dali nikakvo objašnjenje zašto su nastavili sa finansiranjem UNMIK-ove administracije ovih godina, bez obzira na činjenicu što su izvršnoj vlasti poznati korisnici sredstava“, ističe se u članku KD.