Kosovo je uglavnom tranzitna zemlja droge koja je namijenjena Evropi i nije proizvođač narkotika i policija nije otkrila da se na Kosovu proizovdi droga ili ima laboratorija za njenu proizvodnju, stoji u izvještaju izvještaju američkog State Departmenta, piše Koha Ditore.

Vlada Kosova je u julu 2009. godine usvojila strategiju borbe protiv trgovine drogom, zbog nekontroliranih graničnih zona i moguće korupcije.

Vlada je u julu 2009 donijela strategiju borbe protiv trgovine drogom koje se završava 2012. Nova strategija jun 2012. - jun 2015. se trenutno razmatra.

Kosovo je ostvarila napredak u inicijativi protiv opojnih droga u 2011, uglavnom kroz poboljšanje koordinacije između uključenih agencija.

Heroin i ostale droge ulaze na Kosovo uglavnom preko Afganistana, preko Turske i Srednjeg istoka i iz Makedonije, dok kokain i marihuana ulaze preko Albanije i Crne Gore.

Statistike Policije Kosova pokazuju da od januara do septembra 2011. najviše je zaplijenjena marihuana (96,8 kg), zatim heroin (33,1 kg) i kokain (2,6 kg).

Izazovi za policiju u smanjenju protoka droga su i ograničeni resursi, široki krug porodica, klanovska struktura, koja sprječava istragu i opšti nedostatak tužilaštva koje se bave isključivo s kriminalom vezanim za droge.

Nesigurne su ali i skoro jedine cigre korisnika droga na Kosovu, iako jedna nevladina organizacija pod imenom "Labirinti" spominje brojku od 10 do 15 hiljada korisnika.