Redakcija portala Info-ks.net svim pripadnicama ženskog spola, posebno našim čitateljkama, želi sretan 8. mart, a muškarce podsjećamo da svoje supruge, majke, djevojke, sestre... obasipaju pažnjom i ljubavlju tokom cijele godine, jer svaki dan je i njihov dan.

Dan žena koji se danas obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta, prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi, ljudskim pravima...

Ideja za obilježavanjem dana koji slavi ženu, koja se borila za ravnopravnost u društvu, za bolji položaj u ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom pogledu, nastala je ranije. Davne 1857. godine na 8. mart žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku, prvi put su organizovale javne demonstracije, što je izazvalo nezadovoljstvo lošim uvjetima rada i niskim plaćama. Iste godine su organizirale i sindikat.

Novi Zeland je prvi ženama dao pravo glasa

Nekoliko desetljeća kasnije, tačnije 1908. godine New York je ponovo bio grad u kojem su žene, ovoga puta njih oko 15.000, izašle na ulice i zatražile da budu adekvatno plaćene za svoj rad, da imaju kraće radno vrijeme i pravo glasa. Nažalost, u nekim sadašnjim državama žene još uvijek to pravo nisu ostvarile. Napomenimo i to da je Novi Zeland 1893. prvi ženama dao pravo glasa. Dvije godine kasnije u Kopenhagenu je u organizaciji Socijalističke Internacionale održana prva ženska konferencija, kada je i ustanovljen Međunarodni dan žena, što je bio prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin. Za 8. mart se veže i nesretni događaj u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, godinu kasnije, gdje je izbio požar u kojem je živote izgubilo 140 žena.

Kada bi žene vladale svijetom, ratova ne bi bilo, neko je jednom rekao. Možda i ima istine u tome, jer početkom Prvog svijetskog rata pripadnice ženskog spola su 8. marta širom Evrope održale demonstracije za mir.

Borba za prava žena nikada nije prestala

U nekim zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana... 8. mart se i danas obilježava kao državni praznik, dok se pak u zapadnim zemljam on povezuje sa komunizmom, pa se i ne obilježava već nekoliko desetljeća. Uglavnom ga je zamijenio Majčin dan koji se obilježava u maju.

Borba za jednaka prava žena u "muškom svijetu" je davno počela i još uvijek traje. Ženama se u većini zemalja svijeta, pa čak i onim razvijenim, ne daju jednake obrazovne, političke, poslovne i mnoge druge mogućnosti kao muškarcima. Možda će zvučati čudno, ali Ruanda je zemlja sa najviše zastupnica u parlamentu, s druge strane su zemlje poput Saudijske Arabije, gdje žene nemaju gotovo nikakvog utjecaja na politički i društveni život, što se opet ne odražava na sam kvalitet života, u pogledu materijalnih i drugih dobara za pripadnice ženskog spola. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, odnosno žena u političkom životu naše zemlje, je prisutna tek toliko da ispuni zakonom propisanu normu. Žene su rijetko zastupljene, pogotovo u izvršnoj vlasti. Pravo glasa u mnogim zemljama, pa i našoj najčešće znači birati, a ne biti izabrana.

Svaki dan je dan žena

Britanski Telegraph donosi zanimljive podatke kada su u pitanju pojedine zemlje i status žene u njima. Tako je recimo, najpovoljniji status žene na Islandu, najbolja država za majke je Norveška, najveći procenat pismenih žena živi u državi Lesoto, oko 45 posto žena na čelu velikih kompanija se nalazi u Tajlandu, najviše žena pripadnica "sedme sile" živi na Karibima, tamo su 45 posto svih najznačajnijih vijesti za publiku pišu ili prezentiraju žene, najbolja država za obrazovanje žena je Katar...

Izvor: Sarajevo-x