OSCE na Kosovu započeo informativnu kampanju kojom poziva javnost da prijavi slučajeve porodičnog nasilja. Objavljene publikacije o pomoći žrtvama nasilja.

U toku kampanje, koja će trajati tri nedjelje, biće emitovani spotovi na radio i TV stanicama i dijeljen štampan materijal o suzbijanju porodičnog nasilja, saopšteno je medijima iz OSCE-a.

OSCE je u okviru kampanje juče predstavio dvije publikacije, izvještaj sa preporukama pravosuđu za rješavanje slučajeva porodičnog nasilja i sveobuhvatni pravni vodič  za žrtve nasilja, koji će biti podeljeni socijalnim radnicima, zastupnicima žrtava, skloništima i policijskim službenicima.

Ambasador OSCE-a na Kosovu Verner Almhofer izjavio je da su od 1 046 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja u 2011. godini, žene bile žrtve nasilja u 804 slučaja.

"Porodično nasilje se dešava u porodici, ali u ovome nema ničeg privatnog. Mi moramo da uradimo sve što možemo kako bismo ga spriječili i pomogli žrtvama. Prijavljivanje porodičnog nasilja je prvi korak koji je važan za identifikovanje, registrovanje i krivično gonjenje počinilaca kao i u zaštiti žrtava“, rekao je Almhofer u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Broj telefona 0800 111 12, kako navode u OSCE-u, je broj na koji se mogu prijaviti slučajevi porodičnog nasilja i trgovini ljudima. Promovisanje ovog telefonskog broja je dio kampanje o borbi protiv porodičnog nasilja.

Izvještaj, katalog i ostali materijal javne informativne kampanje su dostupni na sajtu www.osce.org/kosovo.