Takozvani predstavnici lokalne samouprave sa sjevera Kosova ne prihvataju da se od 1. juna sva vozila preregistruju na KS i RKS tablice i traže dodatna objašnjenja o detaljima sporazuma o slobodi kretanja postignutog u dijalogu Beograda i Prištine.

Oni su taj stav iznijeli juče na sastanku u Zvečanu sa predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu.

Sastanak su, međutim, napustili zvaničnici EULEX-a na zahtjev takozvanih predstavnika lokalne samouprave koji tvrde da se ta misija ne ponaša statusno neutralno i u prilog tome navode  akciju deljenja letaka na prelazima Jarinje i Brnjak od prije dva dana.

Na prelazima na sjeveru Kosova neki građani dobili su od EULEX-a letak u kojem piše da do 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice.

Portparol EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je da je ta misija privremeno povukla letke kako bi se razjasnio tekst koji je u njima i bio poboljšan način na koji će letak biti predstavljen.

Ilegalni predsjednik opštine Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je za medije poslije sastanka u Zvečanu da su predstavnici Srba sa sjevera preneli međunarodnim predstavnicima da neće prihvatiti da se građanima oduzimaju srpska i nameću kosovska dokumenta.

"Za nas je neprihvatljivo da se našim građanima oduzimaju vožačke i saobraćajne dozvole i registarske tablice i da im se nameću kosovske tablice i sve ono što je suprotno dogovorima koji su postignuti u Briselu", rekao je Pantić.

On je pozvao građane da ne koriste prelaze Jarinje i Brnjak sve dok su tamo albanski carinici i policajci i dok postoji namjera da Srbi moraju imati dokumenta Republike Kosovo.