Vladini zvaničnici, predsjednici opština, direktori raznih javnih preduzeća i mnogi drugi, sigurno će se "prepasti" jednog od uslova koji se očekuje da će biti dat Kosovu, u sklopu "Vodič-a" ili popisa zadataka koje naša zemlja mora ispuniti za liberalizaciju viznog režima.

Ukoliko želimo postići ovo olakšanje od strane EU-a, onda će Kosovo, prema Nacrtu-verzije "Vodič-a" koje je osigurao list "Zëri", morati da istraži kako su se obogatili i bogate neki Kosovari na neobjašnjiv način.

Službeno, ovaj dokument ne bi trebalo imati niti predstavnici države Kosovo, ali pošto je on predat zemljama članicama, dokument je već "procurio" iako je njegov status i dalje "TOP SECRET".

Gore naveden zahtjev na osmoj stranici, Blok broj tri, pod imenom "Javni red i sigurnost", kaže "Spriječavanje i borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma."

U ovom poglavlju, budući da Kosovo mora usvojiti i primjenjivati odgovarajuće zakone u tom pogledu, našoj se zemlji takođe traži da "Završi proaktivne istrage neobjašnjivog bogaćenja, uspostavi zdrav sistem protiv pranja novca, te da razvije i implementira snažan sistem za konfiskaciju i menadžiranje.