Leci koji su dijeljeni na sjeveru Kosova jesu informacija građanima o onome šta je dogovoreno između Beograda i Prištine, izjavio je šef Eulexa Xavier de Marnhac.

Odgovarajući na pitanje o lecima koji su djeljeni na sjeveru Kosova u vezi registarskih tablica za vozila, De Marnhac je rekao da je trebalo da ti leci informišu građane o detaljima dogovora Beograda i Prištine koji se odnose na tehnička pitanja.
 
Eulex je juče dijelio letke na Jarinju i Brnjku u kojima piše da građani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu. U letku se navodi i da su sva dokumenta potrebna za ulazak na Kosovo i izlazak sa Kosova određena dogovorom o slobodi kretanja koji su delgacije Beograda i Prištine postigle u Briselu.

Za građane koji žive na sjeveru Kosova, Centar za registraciju biće u Opštinskom civilnom registarskom centru u sjevernoj Mitrovici, i to se odnosi na stare i nove tablice koje izdaje MUP Srbije.

Glasnogovornica Eulexa Irina Gudeljević rekla je ranije juče Tanjugu da je ta misija privremeno povukla letke kako bi se razjasnio tekst koji je u njima i bio poboljšan način na koji će letak biti predstavljen.

"Naše planiranje je zasnovano na tom sporazumu između Beograda i Prištine. Normalno je da prije nego što nastavite sa bilo kakvom vrstom implementacije unapred pružite adekvatno obavještenje i da date ljudima dovoljno vremena da potraže odgovarajuće rješenje koje će biti u skladu sa odlukama koje su donešene“, kazala je Gudeljević.