SAD podržavaju suverenitet Kosova, a lokalni izbori na sjeveru Kosova izabrali bi predstavnike koji nemaju nikakvu vlast po zakonu Kosova, kaže Mary Warlick.

Ambasadorka SAD u Srbiji kaže da je to pitanje "kojim se treba pozabaviti".

"Kada je Srbija sprovela glasanje na Kosovu 2008, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN je izjavio da su ti izbori i njihov rezultat, kao i formirane srpske opštinske institucije bez legitimiteta. Dakle, ovo je pitanje kojim se treba pozabaviti", kaže Warlickova.

Warlickova kaže da je za SAD pitanje statusa završeno.

"Predsjednik Srbije Boris Tadić je mnogo puta govorio o svom planu u četiri tačke, shvatili smo da se njegove ideje još razrađuju, tako da nismo zauzeli određene zvanične pozicije o tome", kaže Warlickova.

SAD smatraju da je kosovska nezavisnost specijalan slučaj i da ga ne treba tretirati kao presedan za druge situacije, objašnjava Warlickova.

"Treba imati na umu da kosovski ustav obezbjeđuje zaštitu za kosovske Srbe. Srbi južno od Ibra već koriste ove garancije da razviju svoje zajednice i zaštite svoje interese. Htjeli bismo da vidimo napredak u vladavini prava na sjeveru Kosova kako bi Srbi i svi koji tamo žive imali bolji kvalitet života. Snažno vjerujemo da podjela nije ni u čijem interesu i to samo odvlači energiju sa pravog fokusa - unapređenja života ljudi", kaže Mary Warlick.

Ona dodaje da pitanje priznavanja Kosova od Srbije u ovom trenutku mnogo manje važno od pitanja boljeg života ljudi u ovom regionu i da obje zemlje bolje žive.