Demokratski savez Kosova (LDK) ponovo kritikovao vladu HashimaThaçija zbog nedostatka nacionalne strategije za evropske integracije.

Funkcioneri najveće opozicione partije smatraju da se uspjeh u procesu priznavanja može postići samo ako postoje jake i efikasne institucije sposobne da predstavljaju nacionalne interese na međunarodnoj sceni, navode mediji.

Funkcionerka LDK Vjosa Osmani za današnji "Zëri" izjavila je da za stranka snažno vjeruje da unutrašnje jačanje Kosova može pozitivno da se odrazi i međunarodnom planu.

"LDK vjeruje da je jačavanje Kosova preduslov za dalja priznavanja, članstva u međunarodnim institucijama kao i učešće na regionalnim inicijativama'', kazala je Osmani.

Lider LDK Isa Mustafa, kako prenosi list "Kosova Sot", tvrdi da nikada nije bio protiv dijaloga Prištine i Beograda ali je, kako je naveo, "način na koji je vođen dijalog bio pogrešan".

"Mi smo ocjenili da je dijalog bio nespreman. Nisu bili određeni zadaci i ciljevi u tom dijalogu, nije određena agenda dijaloga, nisu bili poznati profiti Kosova i zbog toga je LDK digao svoj glas i bio protiv dijaloga'', rekao je Mustafa u razgovoru s izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTE Nikolausom Grafom Lambsdorfom.