EULEX dijelio letke na Jarinju i Brnjku u kojima piše da građani Kosova od 1. 6. moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu.

EULEX je u letku naveo i da su sva dokumenta potrebna za ulazak na Kosovo i izlazak sa Kosova određena dogovorom o slobodi kretanja koji su delgacije Beograda i Prištine postigle u Briselu.

Za građane koji žive na sjeveru Kosova, Centar za registraciju biće u Opštinskom civilnom registarskom centru u sjevernoj Mitrovici, i to se odnosi na stare i nove tablice koje izdaje MUP Srbije.

S druge strane takozvani predsjednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić rekao je da kosovski Srbi to "neće dozvoliti" i da će protestovati jer je riječ o ograničavanju slobode kretanja koju EULEX sprovodi nad Srbima na Kosovu.

"Eto šta nas čeka ako prihvatimo da EULEX postavi granicu. To je najnasilniji vid disciplinovanja građana, promene državljanstva, vjere i nacije. Za registrovano vozilo i ličnu kartu potrebno je imati izvod iz knjige rođenih i državljanstvo u kojem piše da nismo državljani Srbije, da nismo Srbi već da smo Kosovari", rekao je Dobrić.