Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Shala izjavio je da je Vlada premijera Hashima Thaçija defaktorisala Kosovo ne djelujući u potrebnim momentima, posebno poslije Savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i nakon poruke  koju je uputila njemačka kancelarka Angela Merker.

Shala je za KTV kazao da je postizanjem sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosovo dovedeno u zamrznuto stanje, jer se konkretno neznaju koristi građana Kosova, a to bi moglo odložiti i nova priznavanja Kosova od strane država koje su bile blizu donošenja te odluke.

On je dodao da je sporazum kratkoročnog interesa i da se, ukoliko se ne poduzmu potrebne aktivnosti od strane vlade, može pretvoriti u dugoročna rješenja.

Bivši koordinator jedinstvenog tima za rješenje statusa Kosova Shala je kazao da Vlada Kosova treba da poduzme mjere za integraciju sjevera i da se ne odnosi pasivno prema postojećem stanju.

On je naveo da Kosovo treba da nametne Evropskoj uniji da početak dijaloga sa Srbijom za članstvo u Uniji zavisi od povlaćenja Srbije sa sjevera Kosova.

"Ukoliko Beograd organizira izbore na Kosovu, odnosno odnosi se kao prema referendumu koji je proglašen nevažećim, Kosovo treba da prekine dijalog sa Srbijom", zaključuje Shala.