Savjetnik predsjednice Kosova za medije Arber Vllahiu ocjenio je da je najavljivanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu ilegalno i protivustavno.

On je rekao i da su ti izbori u suprotnosti i sa međunarodnim dokumentima i rezolucijama.

"To ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kosovo. Kosovo je nezavisna država, izgrađena na građanskom principu. Na Kosovu se izbori organizuju u skladu sa zakonima i Ustavom zemlje, i na cijeloj teritoriji Republike", kazao je Vllahiu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, organizovanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu je u suštini održavanje izbora druge države na teritoriji Kosova, što je neprihvatljivo i nedopustivo.

"Republika Srbija treba da ispuni i poštuje sve međunarodne obaveze i da radi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Kosovom, kao dvije zemlje sa stremljenjem članstvu u EU", kazao je Vlahiu.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je juče poslije sastanka sa takozvanim predsjednicima opština na sjeveru Kosova izjavila da će lokalni izbori Srbije biti raspisani u onim opštinama na Kosovu u kojima je odbornicima istekao mandat.

Američki ambasador na Kosovu Christopher Dell je mreži TV stanica koje emituju program na srpskom jeziku kazao da bi pokušaj održavanja izbora Srbije na Kosovu najviše štete naneo upravo Srbiji.