Sindikat Obrazovanja, Nauke i Tehnologije Kosova, kojim rukovodi Ali Shabanaj, izgleda da je digao ruke od retroaktivnih plata za mjesec januar i februar 2011. godine, piše Zëri.

Ali Shabanaj, i 19 ogranka Sindikata Obrazovanja kosova je oprostio povećanje plata nastavnicima za mjesec januar i februar 2011. godine. Nezir Gashi, iz inicijativne grupe za formiranje novog sindikata Obrazovanja, rekao je da je Shabanaj i 19 ogranaka poklonilo plate nastavnika Vladi Kosova.

Prema njegovim riječima, nešto takvo se desilo 19. decembra prošle godine. "Shabanaj je digo ruke od zahtjeva za isplatu sredstava", rekao je on. S druge strane na neki način Shabanaj poriče da je Sindikat odustao od zahtjeva za isplaćivanje zaostalih sredstava.

Ali Shabanaj, predsjednik Sindikata Obrazovanja, Nauke i Tehnologije Kosova rekao je da je sporazum za povećanje plata potpisan 6. januara 2011. godine i da je on još uvijek na snazi. On je rekao da je tražio od Vlade, odnosno od Ministarstva prosvjete da izmiri nepodmirene obveze.

Uprkos tome što je prošlo godinu dana Shabanaj uvjeren da će Vlada Kosova isplatiti preostali dio od povećanja plata za januar i februar prošle godine.