Pod pokroviteljstvom albanskih i kosovskih vladinih institucija danas je u skupštinskoj sali Bijele kuće u Prizrenu upriličen sastanak privrednika iz Prizrenskog regiona, Albanije i drugih regija gdje žive Albanci u cilju jačanja regionalne saradnje na polju ekonomskog razvoja.

Ispred opštinskih vlati najprije se obratio dogradonačelnik Ruzhdi Rexha poželjevši dobrodošlicu privrednicima Kosova, Albanije i regiona.

“Ovaj skup koji je promovisao biznis privrednika,  orgnizovala Alijansa za biznis Kosova i u okviru je proslave stogodišnjice albanske državnosti i idealna je šansa jačanja privrednih veza i sveukupnog nacionalnog ekonomskog razvoja. Prizren sa svojim  kapacitetima će uvijek podržavati ovakve inicijative i biti promoter povezivanja”, kazao je Rexha.

Agim Shahini, predsjednik Alijanse kosovskog biznisa u svom izlaganju je zahvalio svim institucijama koje su dale doprinos u organizaovanju ovog regionalnog skupa u Prizrenu i napomenuo da će projekat “Nedjelja nacionalnog biznisa” osim na Kosovu biti promovisan i u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji i Preševskoj Dolini.

“Naša je tendencija da pojačamo trgovinske veze u sredinama gdje živi albansko stanovništvo, da razmjenimo naša iskustva, da ponudimo naše proizvode za preko 10 miliona naših potrošača, te da pružimo što bolje usluge. Ovaj projekat kojeg su podržale sve važnije institucije u regionu gdje živi albanska populacija, u okviru je manifestacije 100 godina državnosti Albanije”, naglasio je Shahini.

Prisutnima u sali je prikazan i dokumentarac povodom godišnjice Albanije.

Mimoza Kusari-Lila, ministrica trgovine i industrije u Vladi Kosova ovaj skup je ocjenila kao izvanredna mogućnost i podsticaj poduzetnicima da ulažu na Kosovu, u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji i u drugim sredinama nastanjenim albanskom populacijom.

“Naša vlada i njena ministarstva su maksimalno angažirani da pomognu privatnom sektoru, zatim da afirmišu domaće proizvode. Rušenjem barijera koje su dosada postojale, ponuda naših proizvoda potrošačima u regionu je svakim danom bolja i kvalitetnija. Naše intencije da dosadašnja mala tržišta koja su bila uslovljena nekim političkim kretanjima, proširimo i radimo na tome da postoji jedna regionalna ponuda naših proizvoda od koje će imati koristi preko 10 miliona potrošača u sredinama gdje žive Albanci”, dodala je ministrica Kusari-Lila.

Predstavnici biznisa iz prizrenskog regiona su privredim autoritetima i predstavnicima Vlade Kosova postavljali pitanja iz oblasti zakonodavstva, carina, mogućnosti olakšica u uvozu i izvozu.