Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton sastala se danas sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti u Briselu. Tokom razgovora sagovornici su istakli značaj sporazuma Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju a Ashton je takođe istakla i doprinos premijera Kosova. 

"Ovaj sporazum znači da će Kosovo prisustvovati i govoriti u svoje ima na više od 35 različitih regionalnih foruma. Kosovo će, takođe, biti u mogućnosti da potpisuje sporazume", rekla je Ashton na konferenciji za novinare u Briselu.

Ashton je govorila i o primjeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, podsjećajući da je Unija uvijek zastupala stav da je cilj dijaloga da obje strane približe EU.

Ona je podsjetila da je EU pokrenula dijalog sa Kosovom o viznoj liberalizaciji, ali da to zahtjeva težak rad i saradnju.

Postignuti sporazumi u posljednoj rundi dijaloga između Prištine i Beograda su i od strane premijera Kosova ocjenjeni kao veoma važni historijski momenti.

Thaçi je rekao da je sa barunicom Ashton razgovarao o budućnosti Kosova i drugih država Zapadnog Balkana u Uniji i NATO.

Prema njegovim riječima, sporazumi o regionalnom predstavljanju i integrisanom upravljanju granicama predstavlja ugaoni kamen saradnje Kosova i Srbije, ali i važan trenutak za EU.

Čvrsto vjerujem da su koraci koji činimo teški zbog prošlosti, ali od ključne važnosti za našu zajedničku evropsku perspektivu, rekao je Thaçi.

Kosovo je ponosna nacija i spremno je da zauzme svoje mjesto u EU, NATO i Ujedinjenim nacijama, istakao je Thaçi.