Predstavnici pokreta Samoopredeljenje danas u podne u centru Prištine organizuju četvoročasovni protest pod sloganom „Republika Kosovo“. Protestom pristalice ovog pokreta žele da iskažu nezadovoljstvo zbog sporazuma o regionalnom predstavlajnju Kosova koji je postignut prošle nedjelje u Briselu.

Dardan Molikaj, organizacioni sekretar Samoopredjeljenja, najavio je da će demonstracije početi danas u 12:00 sati na trgu" Majka Tereza" ispred zgrade Vlade Kosova. 

„Želimo da na četiri sata, koliko će trajati protest, blokiramo rad vlade. To nam je jedini cilj“, rekao je Molikaj na konferenciji za novinare u Prištini.

Samoopredjeljenje je pozvalo Vladu Kosova da podnese ostavku zbog toga što je, kako navode, „sporazumom o regionalnom predstavljanju dovela u pitanje državnost Kosova“

Organizatori protesta pozvali su Policiju Kosova da ne blokira ulice, trotoare i saobraćaj i da ne pokušavaju da svojim postupcima provocira okupljene demonstrante.

Portparol Policije Kosova, Brahim Sadriu izjavio je list Koha Ditore da policija nije primila ni jedan zahtjev za održavanje protesta.

„Nismo primili zahtjev, ali je Policija Kosova pripremila operativni plan za očuvanje javnog reda i mira tokom ovog protesta“ ,rekao je Sadriu.

Samoopredjeljenje je tokom vikenda organizovalo širom Kosova akciju prikupljanja potpisa za organizovanje posebne sjednice Skupštine na kojoj bi, prema njihovom mišljenju, tebalo da se poništi potpisani sporazum iz Brisela.