Dželjila Limani su izboli nožem samo zato što je slučajno kesom zakačio jednog od tih huligana po ruci i bez obzira na to što se istog časa izvinio zbog toga. Čak ga je tri puta zagrlio i zamolio da mu oprosti.

Jednom od tih huligana je, međutim, zasmetalo kako Dželjil govori, što izgovara mekše „č“, pa je odmah skočio na njega: “Vidim da si Šiptar”. Dželjil mu je odgovorio da nije Albanac, već Goranac, ali je ovaj nastavio da ga maltretira i počeo da ga udara.

Zatim je izvadio nož i ubo ga u vrat i potiljak - priča za “Blic” M. J., komšija Dželjila Limani (34) koga su prije tri dana u autobusu na liniji 43 tukli i nožem izboli vandali Zlatko M. (19) i Miloš M. (20) iz Koteža, koji će zbog nasilničkog ponašanja biti privedeni istražnom sudiji.

Sagovornik je inače komšija teško povređenog Dželjila, prekjuče po podne ga je zamolio da sa njim krene do “Tempa” kako bi mu pomogao da kući donese sve potrepštine.

"Pristao je bez pogovora. Poslije kupovine ušli smo u autobus na liniji 43, i to na početnoj stanici. Bila je gužva, ljudi su se gurali i slučajno je kesom zakačio tog huligana, koji je bio u društvu sa još jednim, svetlijim mladićem. Taj vandal je reagovao unezvereno, počeo da udara mog komšiju bez ikakvog razloga. Putnici su vikali: “Pusti mladića, skloni se, šta ti je uradio?”. Postao je još nervozniji, izvadio je nož i dva puta ubo Dželjila. Jednom rukom sam ga držao za vrat da ne iskrvari, a drugom pokušavao da ga zaštitim od huligana. U autobusu je nastala vriska, zvali su policiju, a vozač je zatvorio vrata da ti dripci ne bi pobjegli. Putnici su odmah uhvatili tog svetlijeg mladića, ali je huligan koji je ubo Dželjila razvalio vrata i pobjegao. Jedna žena je iz torbe izvadila peškir, pritisli smo Dželjilovu ranu na vratu da ne bi iskrvario", priča M. J.

Dok su čekali Hitnu pomoć, jedan od putnika sustigao je napadača kod Palmotićeve ulice i vratio ga do autobusa, gdje ga je kasnije preuzela policija.

Sagovornik je juče povređenog komšiju Dželjila Limani posjetio u Urgentnom centru, gdje je teško povređeni mladić smješten na intenzivnoj njezi. Dželjila je posjetila i djevojka.

"Ima dvije ubodne rane u potiljak, a jednu u vrat. Ljekar mi je rekao kako je malo falilo da povrede budu smrtonosne, milimetri su bili u pitanju. Dželjil je svijestan, može da govori, ali usporeno priča. Odneo sam mu neke osnovne stvari, malo voća... Nadam se da će se oporaviti. Ta baraba ga je napala bez ikakvog povoda. Nije mi jasna takva razbojnička reakcija jednog mladog čovjeka koji zbog slučajnog dodira kesom, uprkos izvinjenju koje dobije zbog toga, reaguje tako divljački i pokuša da ubije", konstatuje sagovornik.

"Dželjil je divan, pošten i vrijedan mladić. Nikada nije nikoga povredio i mi komšije ga zaista volimo. Uvijek je spreman da priskoči, pomogne. Otac mu je umro odavno, a majka prije nedjelju dana. Jedinac je, živi kao podstanar, povremeno radi na građevini i od toga se izdržava. Kada mu je majka umrla u Novom Bečeju, dao sam mu novac da ode na sahranu, jer nije imao para. Sad ljekar kaže kako više neće smeti da radi na građevini. Šta će biti sa njim, ne znam. Ja ću mu pomoći koliko god mogu", kaže M. J.
 
"Ispitati da li je napad bio na rasnoj osnovi"

Nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava zatražilo je od policije i tužilaštva da ispitaju da li je napad na Dželjila Limani bio podstaknut predrasudama na rasnoj i etničkoj osnovi.

"Prisustvo predrasuda ili mržnje se ne smije ignorisati i cio događaj mora biti rasvetljen i u ovom smislu, što u slučaju napada na Dželila Limani nije učinjeno", navode u zajedničkom saopštenju organizacije Branioci ljudskih prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fond za humanitarno pravo, Praksis i Centar za unapređivanje pravnih studija.

Nevladine organizavije podsjećaju na praksu Evropskog suda za ljudska prava i Konvenciju prema kojoj su vlasti država potpisnica dužne su pri istraživanju nasilnih incidenata da preduzmu sve mjere za razotkrivanje bilo kog rasističkog motiva i da utvrde da li su etnička mržnja i predrasude odigrali ulogu u tim događajima.

Napadači su uhapšeni nakon incidenta, a teško povređeni je prevezen u Urgentni centar.

/Beta, Blic/