(Quo vadis NDS?). Odgovor Koalicije Vakat na napade, laži, neistine i uvrede koje je u svom obraćanju javnosti plasirala Nova demokratska stranka (NDS).

U saopštenju za javnost od 23. februara 2012. godine, Nova demokratska stranka (NDS) iznosi niz neistina, laži, kleveta i uvreda na račun Koalicije Vakat i njenih čelnika.

Ovom prilikom Koalicija Vakat, kao najjači i najozbiljniji politički subjekt koji predstavlja bošnjačku zajednicu na Kosovu, odbacuje sva podmetanja i neistine koje u svom saopštenju iznose poznati „forumaši“ i „udbaši“ iz redova NDS-a. Koalicija Vakat smatra da su ove optužbe samo grube insinuacije i da ne priliče jednom političkom subjektu koji misli da se ozbiljno bavi politikom i zastupa interese Bošnjaka Kosova.

Saopštenje NDS-a je pokazalo da su bile tačne konstatacije predstavnika Vakata u Vladi u vezi njihovog neoglašavanja u javnosti povodom naših inicijativa u institucijama Kosova po pitanju decentralizacije. Vidi se i iz ovog saopštenja da ovi drugi tzv. predstavnici jedva čekaju neki dobar prijedlog Koalicije Vakat, kako bi ga na samom startu napali, zakočili ili poništili.

Pokazalo se, nažalost, da je ovim „predstavnicima“ i politici NDS-a mnogo važnije da podrže improvizacije, prenose neistine, dezinformišu javnost, pa čak i svoj najuži krug ljudi. Oni redovno daju lažna obećanja i govore o nekakvim rezultatima kojih nikada nije bilo niti će biti sa njihove strane.

Pošto ih je, očigledno, zahvatila panika zbog nepostojanja inicijativa ili konkretnog rezultata s njihove strane, ništa nije čudno što nastavljaju ovu praksu dezinfromisanja javnosti i napada na Koaliciju Vakat. Pripadnici našeg naroda, kao i većina građana Kosova, dobro su prepoznali i shvatili njihove lične namjere. To je u međuvremenu postalo jasno i nekim njihovim najbližim saradnicima, koji su samo za trenutak i naivno povjerovali, ali ubrzo uvidjeli da je to samo jedna epizoda njihovog političkog angžamana dostojnog neke serijske i jeftine TV sapunice.

Koalicija Vakat će, bez obzira na sve smetnje i podvale od strane NDS-a i sličnih, i dalje raditi na realizaciji započetog projekta decentralizacije i dobijanja opština s bošnjačkom većinom. Radićemo u skladu sa obavezama preuzetim u Radnoj grupi Ministarstva lokalne samouprave, te ćemo podnijeti neophodne zahtjeve za opštine, obnoviti i dopuniti zahtjev za opštinu Rečane. To je naša obaveza prema svom narodu i našim biračima.
 
Mi imamo moralni, politički i historijski legitimitet da to odradimo na valjani način. Mi jedini radimo ono što je dobro i što je u interesu bošnjačke nacionalne zajednice po pitanjima decentralizacije, obrazovanja na bosanskom jeziku, učešća u izradi ili izmjeni zakona (posebno onih od interesa za zajednice), na obezbjeđenju budžetskog finasiranja projekata infrastrukture u našim sredinama, zaštiti individualnih prava naših ljudi, itd.

Očigledno je da ostali „predstavnici“ nemaju pametnijeg posla niti osjećaja odgovornosti, već se bave ometanjem i rušenjem inicijativa Koalicije Vakat. Ili pak pokušavaju da ono što urade predstavnici Vakata lažima prisvoje i pripišu sebi.

Prosto je neshvatljivo, krajnje ironično i nemoralno da o „političkoj i nacionalnoj izdaji“ govori NDS koja je, uz časne izuzetke, okupila ljude koji su svojim djelovanjem i služenjem jednom režimu 90-tih godina prošloga vijeka nanijeli najveće zlo bošnjačkoj zajednici Kosova.

Sadašnji članovi NDS-a, uz časne izuzetke, su u periodu od 1990-1999. godine bili perjanice ondašnjeg režima i nosioci uzurpiranih funkcija u tadašnjoj vlasti. Neki od njih su čak silom mobilisali naše ljude, zbog čega smo kao zajednica i u toku rata a i nakon njega bili izloženi velikoj opasnosti. Na sreću, naš narod im je tada dao odgovor i vratio „njihove“ voljene uniforme, kao što je uvijek imao negativan odgovor na njihov politički angažman.

Ukoliko Koalicija Vakat i nije uspjela realizirati neki od programskih zadataka, to je bilo zbog ljudi koji su danas okupljeni oko NDS-a i, zbog čijih smo aktivnosti u prošlosti, često puta bili primorani da pristajemo na mnoge ustupke.

U vrijeme kad su članovi i rukovodstvo Koalicije Vakat, nakon 1999. godine, radili na stabilizaciji stanja u bošnjačkoj zajednici, najveći dio sadašnjih članova NDS-a se sakrivao po podrumima i čekao da neko drugi stvori uslove za njihov život i djelovanje. Dok su članovi Koalicije Vakat radili na otvaranju škola na bosanskom jeziku, većina sadašnjih članova NDS-a je žalila za prohujalim vremenom.

Pitanje decentralizacije je proces koji traje i koji još nije dovršen. Zahvaljujući zalaganju predstavnika Koalicije Vakat stvorena je solidna zakonska osnova koja omogućava formiranje opština sa bošnjačkom većinom i koju treba iskoristiti. Međutim, to se nikako neće postići „forumaškim pisanijama“ pojedinih članova NDS-a.

Vodeći „ekspert“ NDS-a za pitanje decentralizacije je čuveni „forumaš“ i „redovni član Akademije na Raljinu“ koji je u vrijeme bečkih pregovora, kao član DSB-a, ostao zapamćen po tome što se najviše protivio traženju opštine Rečane. Kasnije je taj gospodin, kao član Koalicije Vakat, dobio dobro plaćena mjesta savjetnika u Ministarstvu lokalne samouprave i zamjenika ministra u Ministarstvu za rad i socijalno staranje. Niti Vakat a niti bošnjačka zajednica nije vidjela nikakvog haira od pomenutog gospodina, jer je čitav mandat proveo pišući SMS poruke ili „viseći“ po forumima. Danas, ovaj čuveni „face-bookač“ piše „elaborate“ koje niko živ ne može razumijeti. I ovo „saopštenje za javnost“ NDS-a nije ništa drugo, već zbir citata i „opservacija na temu“ tog čovjeka. Sa njegovim „elaboratima“ i postupcima Bočnjaci Kosova ne mogu dobiti ni mjesnu zajednicu a kamoli opštinu.

Koalicija Vakat se ovom prilikom izvinjava svom članstvu i simpatizerima, kao i posjetiocima portala, što smo bili prinuđeni da na ovaj način odgovaramo, jer to nije naš nivo i metod rada. Naša zajednica ima mnogo ozbiljnijih problema koje treba rješavati. Neka se „pisanjem“ bave dokoličari, a mi ćemo nastaviti sa radom kao i dosad, jer je politika mnogo ozbiljnija stvar od običnog „forumaškog“ dopisivanja.

Ovim odgovorom našu polemiku smatramo završenom. Neka „forumaši“ i „face-bookači“ na drugom mjestu, možda u „raljinskoj akademiji“, potraže zadovoljstvo i neka do mile volje i do zore troše svoje slobodno vrijeme. 

KOALICIJA VAKAT
PRIZREN
25. 02. 2012.