Iran je zaustavio dostavljanje nafte Grčkoj - prenosi Rusija today, navodeći iransku novinsku agenciju Fars. Fars je potvrdila da se prvi tanker sa 500.000 barela nafte za Grčku okrenuo i vratio nazad u Iran.

Podsjetimo, Iran je do sada već uveo naftni embargo za Francusku i Britaniju, ali ti potezi su bili gotovo simbolični s obzirom na to da te dvije zemlje uvoze manje od jedan odsto  iranske nafte.
 
Današnja vijest o stopiranju naftne isporuke Grčkoj mogla bi snažno da zatrese globalna tržišta.
 
Od iranskog embarga najviše su strahovale Grčka, Italija i Španija - zemlje koje uvoze i do 50 odsto nafte upravo iz Irana, a riječ je o članicama evrozone koje je ekonomska kriza najsnažnije pogodila.
 
Podsjetimo, iranski naftni embargo nastoji preduhitriti EU embargo koji bi, na nagovor SAD, trebalo da stupi na snagu.
 
Grčka se oštro protivila takvom potezu jer bi embargo nafte iz Irana, i prelazak na drugi izvor, teško pogodio njihovu već narušenu ekonomiju.

Važno je napomenuti kako vijesti vezane uz iranski embargo treba uzeti s određenom rezervom, iranske novinske agencije već su jednom objavile kako Iran uvodi naftni embargo cijeloj EU da bi te informacije uskoro demantovalo iransko ministarstvo za energetiku.
 
I novinska agencija Reuters potvrdila je da  je Grčkoj uskraćena isporuka od 500.000 barela nafte kao "odgovor na poteze Evropske unije koja sankcijama želi da ugrozi Iran".
 
Reuters također prenosi da  izjava dolazi od agencije Fars i ističe da se čeka izjava iranskog ministarstva energetike.