Sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova,  koji su delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu, je kompromisno rješenje, koje, prema riječima političkog analitičara iz Prištine Shkelzena Maliqija, u potpunosti ne zadovoljava ni jednu stranu.

“Vlast i u Beogradu i u Prištini slavi, a opzicija se žali i tamo i ovdje, ali to je kompromis. Usvajanje kompromisa na neki način ne zadovoljava ni jednu stranu u potpunosti“, kazao je za Radio KIM Shkelzen Maliqi.

Bez obzira na to, Maliqi smatra da je sporazum za Kosovo veoma pozitivan. Za fusnotu, kaže da će biti prelaznog karaktera.

”Kosovo je na neki način dobilo međunarodnu prohodnost i u odnosima sa Briselom će imati mnogo bolju poziciju, a što se tiče same forme napravljene sa tom fusnotom, mislim da je više privremenog karaktera, moraće kasnije da se nađe neko trajno rješenje, ali po meni to je implicitno priznanje od strane Srbije“, kazao je Maliqi.

Komentarišući najavljeni protest pokreta ”Samoopredjeljenje“ Maliqi kaže da to ne iznenađuje, jer su, dodaje, oni oduvjek bili protiv dijaloga Beograda i Prištine.