Američka državna sekretarka Hillari Clinton upozorila je danas da postoji mogućnost da Sirija sklizne u građanski rat, koji bi stranom vojnom intervencijom samo bio pogoršan.

"Mislim da postoji svaka mogućnost građanskog rata. Spoljna intervencija neće to spriječiti, već će ga vjerovatno ubrzati", rekla je Clintonova tokom posjete Maroku.

Ona je ukazala da i dalje postoji veoma jako protivljenje bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji, kako unutar te zemlje, tako i u inostranstvu.

Clintonova je u petak rekla da međunarodna zajednica mora nastojati da promjeni stavove Rusije i Kine, koje su ranije uložile veto na prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Siriji o mjerama protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Istovremeno, ona je upozorila na "veoma opasan niz igrača u regionu - Al Kaidu, Hamas i one sa liste terorista, koji tvrde da podržavaju opoziciju" u Siriji.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Rabatu, Clintonova je pozvala sve Sirijce u vojsci i biznis sektoru koji i dalje podržavaju Asada, da mu okrenu leđa.

"Asad bi htio da sirijski narod vjeruje da su samo teroristi i ekstremisti protiv njegovog režima, ali to je pogrešno", rekla je američka državna sekretarka i dodala da bi svi Sirijci trebalo da zajedničkim snagama nastoje da postignu bolju budućnost.

U Siriji se danas održava referendum o novom ustavu, koji opozicija bojkotuje, a Zapad ga naziva činom prevare građana.

Prema podacima sirijskih humanitarnih organizacija, u antivladinim protestima od marta 2011. godine širom zemlje je poginulo više od 7.600 ljudi.