Stručnjaci iz latinoameričke zemlje, koja se oporavila poslije bankrota 2002, savjetuju Atini da ne uzima pomoć EU...
Ekonomisti iz Argentine, zemlje koja je prije deset godina bila u sličnoj situaciji kao Grčka, savjetuju Atini da ne uzima nikakve zajmove od EU i MMF, već da objavi bankrot i vrati drahmu u upotrebu. Stručnjaci kažu da sa prvim zajmom od 110 milijardi i najnovijim od 130 milijardi eura Grci nekoliko decenija neće moći da vrate dugove.

Naime, Argentina je 2001. i 2002. prošla kroz pakao sličan onom kroz koji danas prolazi Grčka. Ljudi su izašli na ulice da bi protestovali protiv nesposobnih i korumpiranih političara koji su uništili privredu. U sukobima policije i demonstranata ubijeno je skoro 40 ljudi. Za samo nedjelju dana promjenili su četiri predsjednika, a nacionalna valuta pesos znatno je oslabila. Argentina je ostala bez novca.

Zatim su se pojavili bankari i zvaničnici međunarodnih finansijskih institucija nudeći pomoć, objašnjavajući da će Argentina propasti ukoliko je ne prihvati. Međutim, ta latinoamerička zemlja ju je odbila, a deset godina kasnije skoro da niko više ne osjeća posljedice krize. Građani imaju mnogo više pesosa u novčaniku, i troše ih mnogo više. Nema ni traga od posljedica globalne krize.

Za to je najviše zaslužan bivši premijer Nestor Kirhner, koji je poslije postao predsjednik. On je proglasio državni bankrot i plaćao dugove samo MMF. Precrtao je dugove koje je zemlja imala prema stranim bankama, ignorisao njihove zahtjeve, državnu valutu pesos držao na vrlo niskom nivou i podsticao unutrašnju potrošnju. Argentina se tako oporavila.



Plan Trilaterale

Prema navodima medija, na čelu Grčke danas je Lukas Papademos iz Trilateralne komisije, Rockefellerov i Rothschildov čovjek, baš kao što je i u Argentini 2001. i 2002. bio jedan takav. U latinomeričkoj državi tada je predsjednik bio De la Rua, suosnivač ogranka Global power masters lobija, Argentinskog savjeta za međunarodne odnose (CARI), što je lokalni ogranak njujorškog Savjeta za međunarodne odnose, koji je povezan sa Trilateralom, odnosno Bilderberg grupom.