Šefica kosovskog tima Edita Tahiri izjavila poslije postizanja dogovora u dijalogu s Beogradom da će Kosovo sada biti predstavljano isto kao i države u regionu.
"Kosovo će odsad biti predstavljano jednako kao i sve države u regionu i što je najvažnije moći će samo da potpisuje sporazume. Za UNMIK-om više nema potrebe", izjavila je Tahiri novinarima u Briselu.
 
Upitana da prokomentariše činjenicu da nije prihvaćen zahtjev Prištine da se u fusnotu uključi Dekalracija o nezavinosti koju je donio parlament, Tahiri je rekla da je referenca na tu deklaraciju već sadržana u mišljenu Međunarodnog suda pravde.

Na konstataciju da Kosovo zbog zvijezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države Tahiri je odgovorila:

"Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima".

Ona je još rekla, govoreći protokolu o primjeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, da je Srbija danas de facto priznala nezavisnost Kosova jer se tim protokolom uređuju odnosi između dvije države.

Kako je ocjenila, danas postignuti sporazumi su od historijskog značaja jer se njime otvara novo poglavlje u odnosima Kosova i EU.

Ona je pozdravila današnju izjavu Ashtonove i Fulea o namjerama da se uskoro pokrene proces izrade Studije izvodljivosti i ocjenila da je to novo poglavlje u odnosima Kosova i Evrope.

Kosovo je prepoznato kao regionalni partner i država koja je krenula putem ostvarivanja sna o evropskim integracijama, zaključila je Tahiri.