Prodaju sve što vrijedi! Grčka, Italija, Španija, Portugal, Austrija i Irska svoje dugove namjeravaju da vrate prodajom energetskih sistema, ostrva, planina...

Dužnička kriza koja četiri godine pritiska većinu evropskih zemalja prinudila je njihove vlade da nagomilane dugove vrate tako što će prodati državnu imovinu.

Grci će, da bi vratili javni dug od 160 odsto BDP, pokušati da prodaju gotovo sve.

Zaštićen je samo Akropolj, koji će možda otići u zakup. Španci razmišljaju da prodaju metro u Madridu, a Italijani će kupcima ponuditi plaže, palate, pa i ostrva. Čak i Austrija planira da proda dve planine.

Grčka - sve osim Akropolja
Vlada će pokušati da se izvuče iz dužničkog ropstva prodajom državne imovine vredne 50 milijardi evra. Na prodaju su atinski i ostalih 38 aerodroma, državne naftne i gasne kompanije, luke u Solunu i Pireju, Helenska poštanska banka, auto-putevi, 35 velikih zgrada u državnom vlasništvu... Biće prodati delovi obale na Krfu i u drugim delovima zemlje. Prodaje se gotovo sve, samo bi Akropolj mogao da ide u zakup. Grčki dug popeo se na 360 milijardi eura, što je više od 162 odsto BDP.

Italija - ostrva i plaže
Još 2010. oglašena je rasprodaja 9.000 objekata, plaža, palata, čak i ostrva, čime bi se prikupilo više od četiri milijarde eura. Rim razmišlja i o prodaji zlatnih rezervi.

Portugal - energetika
Portugal je udio u nacionalnoj energetskoj kompaniji „Energias de Portugal“, vrijedan više od pola milijarde eura, prodao kompaniji „Oman oil“, a 21 odsto te firme, vredan osam milijardi evra, otkupila je kineska kompanija „Three gorges corporation “.

Austrija - dvije planine
Austrijska vlada nudi planine Roskopf i Grose Kinigat za ukupno 121.000 evra, ali je prodaja trenutno odložena zbog protesta građana. Spoljni dug zemlje i budžetski deficit  su u okvirima Evropske unije.


Irska - avio-kompanija
Irska planira da prodajom udela u kompanijama u energetskom sektoru i nacionalnoj avio-kompaniji „Aer Lingus“, u kojoj udio države iznosi 123 miliona eura, zaradi 3,5 milijarde eura. Ponudiće na prodaju i poznatu ergelu rasnih konja Nachanel Stad, vrijednu gotovo milijardu eura. Irska je treća najzaduženija zemlja eurozone.

Španija - metro
Španci planiraju da prikupe nekoliko milijardi eura od privatizacije dijela nacionalne lutrije. Prodajom manjinskog udjela u kompaniji za snabdjevanje vodom u Madridu treba da zarade 3,5 milijardi eura. Kupca traži i madridski metro, a cijena je dve milijarde eura. Španija nije previše zadužena, ali ima problema s budžetskim deficitom, koji je gotovo sedam odsto BDP, i najvećom nezaposlenošću u EU (gotovo 25 odsto).