Avionska nesreća u kojoj je 2004. u BiH poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski dogodila se pošto je avion oboren projektilom iz drugog aviona, izjavio je za Dnevni avaz makedonski advokat i zastupnik porodica žrtava stradalih u toj nesreći.

Advokat Ignat Pančevski tvrdi da je putnike koji su preživjeli pad aviona "poubijala vojna jedinica zapalivši ih napalmom", a kao dokaz za svoju tezu navodi svjedočenja mještana i očevidaca.

"Osim toga, imam i materijane dokaze. Sat koji je bio kog jednog putnika stao je na vrijeme kada je atentat izvršen. Analizom je ustanovljeno da pepeo na tom satu nije od sagorevanja kerozina, nego od druge hemikalije, što dokazuje da nije izgoreo u avionu", rekao je Pančevski za sarajevski dnevnik.


Pančevski: Znam imena počinilaca

Prema tvrdnjama makedonskog advokata, postoji satelitski snimak "i to na dva svijetska jezika, ljudi koji čestitaju na pogotku aviona, te videozapis kako je atentat izvršen".

Kao dokaze da su putnici preživjeli pad, advokat navodi da je nekoliko njih nakon pada zvalo porodicu u Makedoniju mobilnim telefonima. Jedan čovjek žalio se da su mu slomljene obje noge i da ga jako boli, ali se poslije sat i po s njim više nije moglo stupiti u kontakt, rekao je Pančevski.

Pančevski tvrdi da ima i dokaze o tome ko je izvršilac atentata i koji je motiv, ali da će to javno otkriti ako dođe do zvaničnog postupka u ovom slučaju.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj je 26. februara 2004. poginulo šest članova delegacije i dva pilota, a koji su taj dan iz Skoplja putovali u Mostar na investicionu konferenciju.