Udariće na simbol Amerike! Bivši direktor CIA James Woolsey upozorio da će Teheran u znak odmazde bombardovati američku metropolu, na meti i njeno srce, čuveni Kip slobode.

Bivši direktor američke Centralne obavještajne službe (CIA) James Woolsey izjavio je u New Yorku da bi Iran u znak odmazde mogao da sruši Kip slobode u New Yorku, simbol Amerike.

“Imaćemo veoma ozbiljnih problema s terorizmom ukoliko budemo insistirali da Iran obustavi svoj nuklearni program. Nažalost, mi u tome moramo da istrajemo i zato smo prinuđeni da budemo spremni da se suočimo sa eventualnim napadima na vladine institucije i objekte od državnog značaja. To su poznati simboli naše zemlje, kao što je Kip slobode, ili, recimo, jevrejske sinagoge. Postoji veliki broj objekata koji bi mogli da budu meta Irana ili islamske terorističke grupe Hezbollah”, upozorio je Woolsey u jednoj radio-emisiji u New Yorku.

Da njegovo upozorenje nije bez osnova, potvrđuje i izjava zamenika načelnika iranskih oružanih snaga Mohammada Hejazija, koji je juče zaprijetio da će Iran izvesti preventivne napade protiv svojih neprijatelja ukoliko budu ugroženi njegovi nacionalni interesi.

“Naša strategija je da, ako osjetimo da naši neprijatelji žele da ugroze iranske nacionalne interese i da odluče da to urade, reagujemo bez čekanja na njihove akcije”, rekao je Hejazi.

Iran je juče saopštio da delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je u dvodnevnoj posjeti Teheranu, nema namjeru da poseti nuklearna postrojenja u toj zemlji, već jedino da razgovara sa iranskim zvaničnicima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast rekao je da je delegacija IAEA tražila da posjeti vojni kompleks u blizini Teherana za koji se sumnja da je tajna lokacija za proizvodnju nuklearnog oružja, ali joj to nije dozvoljeno.

Stručnjak za vanjsku politiku

James Woolsey je bio direktor CIA od 1993. do 1995. godine. Posle toga nalazio se na važnim funkcijama u administracijama i demokrata i republikanaca. Uglavnom je bio na pozicijama savjetnika za spoljnopolitička pitanja. Sada je direktor Fondacije za odbranu demokratije, neokonzervativne organizacije čiji je član i republikanac Newt Gingrich.