Dosta im je svega. Građani prezadužene zemlje mogli bi da organizuju ustanak zbog novih mjera štednje, naročito nakon poziva Mikisa Teodorakisa da se dignu na oružje.

Grci bi mogli da podignu revoluciju nakon što su EU i MMF odobrili toj zemlji novi paket pomoći od 130 milijardi eura, govore podaci stranih obavještajnih službi. One se pozivaju, između ostalog, i na izjavu čuvenog kompozitora Mikisa Teodorakisa, koji je svojim sunarodnicima sugerisao da uzmu oružje u ruke. Da je situacija ozbiljna, potvrđuje i to što je Britanija spremila plan evakuacije svojih državljana iz prezadužene zemlje.

Britanski šef diplomatije William Heige rekao je da je vlada te zemlje naredila svojim građanima u Grčkoj da se registruju u konzulatu, da bi im u slučaju revolucije pomoć bila ukazana na vrijeme.

“Nije isključeno da će Grčka odlučiti da izađe iz evrozone i EU, a to može da izazove masovne nerede u zemlji. Grčka će morati da se bori s haosom na ulicama, da ponovo uspostavlja granice i obustavlja letove”, izjavio je Heige.

Prema navodima atinskih medija, Grci su očajni zbog uslovljavanja EU i MMF, koji su doveli do rigoroznih mjera štednje, tako da Heigeova predviđanja nisu daleko od istine. O stanju naroda u prezaduženoj zemlji govorio je pre tri dana i Mikis Teodorakis, čuveni grčki kompozitor, ljevičar, borac protiv nacista u Drugom svetskom ratu i borac protiv grčke hunte. On je sugrađane pozvao da podignu revoluciju.

“Što nam Evropljani više para daju, država postaje sve opterećenija dugovima i raznim kamatama. Tako je naš dug dostigao 160 odsto BDP, a sa novim paketom pomoći naš dug iznosiće 180 procenata BDP. To znači da će ovaj narod biti u dugovima do guše u narednih 150 godina”, zaključio je Teodorakis.

Novi plan pomoći za Grčku

- paket ukupno vrijedan 237 milijardi eura
- 130 milijardi eura Grčka će dobiti do 2014, uz otpis 53,5 odsto dugova privatnim kreditorima
- ostatak će biti isplaćen u dogovoru sa EU i MMF
- Grčka je 2010. već dobila pomoć od 110 milijardi eura

Uslovi Evropske unije i MMF

- predstavnici EU i MMF stalno će boraviti u Atini i nadgledaće sprovođenje mjera štednje
- do kraja mjeseca Grčka mora da izglasa smanjenje budžetskih troškova za još tri milijarde eura
- Grčka je već izglasala budžeta smanjenje za 325 miliona eura, što će se postići otpuštanjem 15.000 ljudi iz državnog sektora i uz smanjenje minimalnih, garantovanih plata i penzija za 22 odsto.