Okončanje međunarodne nadgledane nezavisnoti Kosova, bez rješavanja problema na sjeveru, vidi se ishitrenom i nepotrebnom u ovoj godini. Čak i neki predstavnici stranaka, ali i analitičari i aktivisti, smatraju da će odlaskom ICO-a otići i sjever iz ruku Prištine, piše Zëri.

Sam ICO kojeg vodi Pieter Feith je "digo ruke" od sjevera, završavajući misiju na Kosovu, i ostavljajući "paket" upetljanim. "Predaja" iz aktuelno "najpobunjenije" regije na Balkanu trenutno smatraju neuspjehom EU-a protiv srpskih ekstremista.

Dok predstavnici Vlade Kosova garantuju da će se pitanje sjevera rješiti samo na osnovu Ahtisaarijevog paketa, analitičari međunarodnih odnosa smatraju da će pitanje sjevera zavisiti od pobjednika izbora na sjeveru. Sam ICO očekuje okončanje, nakon ustavnih promjena, dok opozicija okrivljuje vladu da sjever vodi u "ponor".

"Ahtisaarijev plan je sada sastavni dio ustavnog poretka koji se projektira na mnogim aspektima, od decentralizacije vlasti do obliku parlamentarne demokracije, kao i zaštite od diskriminacije. Činjenica da je provedba ustavnog poretka neće više biti pod nadzorom, neće imati posljedice na sam ustavni poredak. Apsurdno je razmišljati da će se promijeniti sama bit države, jer ICO odlazi sa Kosova", smatra Petrit Selimi, zamjenik ministra vanjskih poslova.