Prijedlog fusnote koju podržava kosovski premijer Hashim Thaçi, a kojom bi se Kosovo predstavljalo na regionalnim skupovima je kontradiktoran, ocjenjuju stručnjaci pravno-ustavnih pitanja na Kosovu.

Oni ističu da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja bi figurirala u fusnoti, i nepominjanje Republike Kosova, u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Riza Smaka, stručnjak za pravno-ustavna pitanja kaže da jedan takav model predstavlja poricanje nezavisnosti Kosova, poricanje Ustava i koncesiju koja je, po njemu, neprikladna i neopravdana prema Srbiji.
 
“Rezolucija 1244 SB UN o Kosovu odredila je da je privremeni status Kosova nedefinisan. Dok, Deklaracija o nezavisnosti sa Ustavom, reguliše na političko pravni način zemlju nezavisnom i suverenom. Tako da ova dva dokumenta ne idu zajedno. Ili rezolucija, ili ustav”, kaže Smaka.

Lako oboriva odluka

I Mazllum Baraliu, takođe stručnjak za pravno-ustavna pitanja kaže da je formulacija fusnote diplomatska formulacija, koja se treba analizirati iz više uglova.

On ipak dodaje da nije dobro za Kosovo da pristane na neki model koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

“Onako kako je i u Ustavu Kosova, Republika Kosovo se predstavlja imenom kojeg već ima. Ostale formulacije su formulacije koje su potrebne diplomatiji, politici i zemlji, ali ja ne mogu pričati o tome. Međutim, pošto se bavim ustavnim pitanjima, smatram da se Ustav svakako treba poštovati na rigorozan način u slučaju predstavljanja zemlje i njenog učešća bilo gdje”, kaže Baraliu. 

Stručnjaci takođe navode da u slučaju upotrebe Rezolucije1244, može se otvoriti put raspravi o takvoj odluci u Ustavnom sudu Kosova.

“To bi bila odluka koja ugrožava, da kažemo, lako oboriva. To predstavlja degradaciju ustavnog statusa, a Ustavni sud brani ustav. Najbolje rješenje za ovo pitanje je politički pritisak, zato što vlada treba da ima podršku naroda u ovom slučaju, kao i opozicije, da se predstavi onako kako treba, sa dostojanstvom i bez koncesije”, izjavio je Smaka.

Prethodno se i kosovska opozicija oštro usprotivila modelu koji je kosovski premijer predložio za regionalno predstavljanje zemlje, dok se predsjednik Skupštine izjasnio da ova institucija nema nikakve detalje o eventualnom sporauzmu.

Radio Slobodna Evropa