Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Ulrike Lunacek zatražila je danas od onih zemalja EU koje to sada nisu učinile da priznaju nezavisnost Kosova.

Lunacek je takođe ocejnila da tokom predstojeće posjete Beogradu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton "mora da pojasni da pristupanje Srbije EU neće biti moguće bez priznavanja Kosova".

"Catherine Ashton mora, prilikom predstojeće posjete Beogradu i Prištini, izreći jasne riječi", ocjenila je izvjestilac EP za Kosovo dodajući da "Beograd mora da se navikava na realnost nezavisnog Kosova i odustane od svoje politike ekonomske blokade u okviru Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA)".

"Vrijeme je da pet članica EU razmotri priznavanje nezavisnosti Kosova, i za to treba da se založi Ashton. Podjeljeni stav Unije nije koristan za koherentnu evropsku politiku na Kosovu, na primjer, na sjeveru zemlje", poručila je ona.

Članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova su Grčka, Kipar, Rumunija, Španija i Slovačka.

"Dvije godine poslije proglašenja nezavisnosti vrijeme je da se saberu sve snage čitavog stanovništva Kosova, kako bi svi stanovnici, srpski i pripadnici drugih manjina, konačno dobili bezbjednost da njihova država može da se dokaže ekonomski i u ispunjenju osnovnih potreba, kao što su zdravstveni i obrazovni sistem", naglasila je izvjestilac EP u saopštenju.

Lunacekova je ocjenila da su Priština, Beograd i Brisel prinuđeni da ekonomski i politički sarađuju kako bi se spriječilo pogoršanje stanja stanovništva Kosova.

U Prištini, smatra Lunacekova, Ashton treba da iznese jasnu podršku Evropske komisije za viznu liberalizaciju i kosovske vlasti ohrabri na brzo ispunjavanje tehničkih uslova.