Visok nivo korupcije i organizovanog kriminala su zamaglili budućnost Kosova, fenomen koji je zasađen i uglavnom razvijen od strane političke elite. U najmanju ruku ovo je procjena civilnog društva, ali i opozicije, koji kažu da državne institucije nemaju političke volje za borbu protiv korupcije, koja je ušla u svaku poru života, pieš dnevnik Zëri.

Iako niko ne vjeruje da će ove godine biti rezultata u borbi protiv korupcije i vladavine prava, koja se smatra kao nemoguća misija. I Sjedinjene Američke Države s jedne strane i Brisel, s druge strane, su stalno tražili od kosovskih institucija da budu učinkovitiji u borbi protiv korupcije.

Samo dan ranije, zamjenik američkog državnog sekretara William Burns zatražio je od  službene Prištine da se usredotoči na izgradnji vladavine zakona u cilju borbe protiv korupcije.

I Brisel je takođe pokazao zabrinutost za kriminalne aktivnosti na visokom nivou kao i za vladavinu prava na Kosovu. Međunarodni izvještaji ukazuju na potrebu uklanjanja ovih izazova, dok su s druge strane institucije Kosova kritikovane za nedostatak volje za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Smatra se da se protiv ovih negativnih pojava bori samo riječima, a ne i djelima.

I civilno društvo na Kosovu je istog stanovišta, smatrajući državne institucije odgovornim za neuspjeh. Prema stavovima civilnog društva, jedini način za trajan mir na Kosovu je borba protiv korupcije, kao i prekid veza političke elite sa organiziranim kriminalom i korupcijom.