Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg upozorio je danas Izrael da ne bi bilo mudro da napadne iranska nuklearna postrojenja, već treba pružiti šansu diplomatiji.

"Mislim da u ovom trenutku nije pametno da Izrael pokreće vojnu operaciju protiv Irana. Smatram da bi Izrael, kao i čitav svijet, trebalo da pruži pravu šansu ozbiljnim ekonomskim sankcijama i diplomatskom pritisku, kao i spremnosti za pregovore sa Iranom, pristupu koji smo mi usvojili", rekao je Hejg britanskom BBC-ju.

Prethodnih dana su se pojavile špekulacije da Izrael priprema preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, ali Izrael je to oštro demantovao. Hejg je kazao da Izrael Britaniji nije ništa rekao o takvim planovima.

"Mi ne učestvujemo u planiranju napada na Iran. Mi ne isključujemo nijednu opciju, ali naš pristup je 100 odsto diplomatski i ekonomski usmjeren na uspješno dovođenje Irana za pregovarački sto", objasnio je Hejg, prenosi AFP.
 
Iran je ove sedmice objavio da je spreman za nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu, što su SAD i EU oprezno pozdravile.