Zamjenik američkog državnog sekretara Villiam Burns izjavio je da Beograd i Priština treba da imaju fleksibilniji pristup u razgovorima o predstavljanju Kosova. On je na Radio-televiziji Kosova (RTK) rekao da je to poruka i SAD i evropskih država.

"SAD i evropski partneri su rekli da od obje strana traže da imaju fleksibilniji i konstruktivniji pristup kako bi Kosovo bilo u stanju da učestvuje na međunarodnim i regionalnim forumima. Zato treba pronači formulu prihvatljivu za obje strane", kazao je Burns sinoć u izjavi za RTK.

Razgovore s Beogradom treba nastaviti, rekao je Burns na kraju posjete Prištini, istakavši da narod Kosova treba sam da procjeni koji je njihov nacionalni interes.

Burns je rekao da je ovo osjetljivo i komplikovano pitanje, ali da je najvažnije da se shvati da je najbitnije da se Kosovo predstavi na međunarodnim inicijativama i da se postavi temelj za saradnju sa EU.

On je ocjenio da je izuzetno značajno da se Kosovo predstavi ravnopravno sa ostalim državama i dodao da se tokom posjete uvjerio u veliki napredak koji je postignut na Kosovu.

Ocjenivši da su na Kosovu postignuta velika dostignuća u poštovanju ljudska prava i sloboda, Burns je kazao da su SAD "u snažnom prijateljstvu sa Kosovom" i da ostaju "opredjeljene za nezavisnost Kosova i njegov integritet".

Burns je rekao da SAD imaju istu viziju da Kosovo postane članica EU i NATO.

Tokom jednodnevne posjete Kosovu, Burns je razgovarao s predsjednicom Atifete Jahjaga, premijerom Hashimom Thaçijem, i najvišim predstavnicima Kfora, Eulexa i EU na Kosovu.