Ruzhdi Hoxha, šef kancelarije za civilna pitanja u Prizrenu, kaže da je tokom prošle 2011. rođeno 4652 beba što je u odnosu na predhodnu 2010. kada je na svijet došlo 4732 novorođenčadi  manje za 80. Nastavlja se dakle trend smanjenog broja prorođaja u posljednjih nekoliko godina, za razliku od perioda odmah nakon rata kada je ta brojka bila u zantnom porastu svake godine.

“U sektoru za civilna pitanja registruju se i sva novorođenčad van Republike Kosova, dakle u inostranstvu gdje rade i zive nasi sugarđani, ali i razvodi i smrtni slučajevi. Ovdje kod nas u našem sektoru zahtjev za registraciju tokom 2011. podnjeto je za 1669 mališana rođenih u inostarnstvu, 310 sklopljenih brakova i 97 smrtnih slučajeva“, kaze Hoxha.
 
Jedan od razloga za ovako smanjen broj novorođene djece u prizrenskoj opšstini, po riječcima Hoxhe, jeste i sve veći broj razvoda supružnika različite životne dobi.
 
“U 2011. imali smo 255 razvoda a u 2010. brojka je 227. Imamo dakle povećan broj razvoda za 28. Naravno nas ne interesuju razlozi, mi samo bilježimo i te slučajeve”, pojašnjava Hoxha.  
 
U prizrenskoj opštini, kako u gradu, tako i po selima već se osjećaju posljedice smnjenog broja novorođene djece.
 
Odmah nakon rata, naime, osjetno je poarstao broj novorođenčadi, narocito kod pripadnika albanske nacionalne zajednice. Pošto su škole postajale pretesne, jer se u vecini gradskih škola, uglavnom osnovnim, radilo u tri smene izgrađeno je više novih školskih objekata i u to uložen veliki kapital. Slično je bilo i po selima. Zaposlen je i veći broj prosvetnih radnika.
 
Sada međutim, pošto se ta brojka smanjuje a i veći broj roditelja sa djecom napušsta Prizren ili Kosovo i odlazi u  inostarnstvu,  učionice su sve praznije. Tako je kod pripadnika svih zajednica, pogotovo se to osjeća kod manjinskih, bošnjačke i turske prije svega.
 
Zvanicni rezultati popisa još nisu saopšteni, ali se od prilike zna da je brojka manja od očekivane 
 
Ekonomski faktor, dakle velika nezaposlenost, sve veći životni troškovi, pogotovu u zdarvstvu pa i u obarzovanju, mada ništa nije bolje ni u ostalim segmentima, primorava supružnike da planiraju porodicu i rađaju manje djece. Na to, kako reče i Hoxha, utiče i sve veći broj razvoda bračnih parova.