Kuće koje se nalaze blizu rijeka koje se poplavljuju nakon obilnih kišnih padavina imaju dvije sedmice da izvrše pripreme od mogućih poplava nakon topljenja snijega.

Kako vrijeme prolazi, domaće institucije još uvijek čekaju razvoj situacije, pa nakon toga da urade plan: da zaštite ili u slučaju nevolje i da evakuišu stanovnike u područjima gdje će biti poplave, prenosi "Kosovapress".

Najveća opasnost dolazi iz Golaka, kao i u okolini rijeke Sitnice, koja uglavnom ima stajaću vodu.

Hidrometeorološki institut Kosova je da do topljenje snijega ne može doći ukoliko temperature ne pređu nula stepeni, a tos e očekuje za dvije sedmice.

Direktor Instituta, Sylë Tahirsylaj, očekuje da će biti poplava, ali poriče da mogu biti katastofalne.

"Dio snijega će primiti zemlja, drugi dio će se izliti u akumulaciona jezera, a ostatak će otići u rijeke".

Prema njegovim riječima, slučajevi kuća koje se poplavljuju u vrijeme padavina naziva infrastrukturnim problemom.

"Oni su infrastrukturni problemi. Nažalost, u Prištini i drugim gradovima se nije ispoštovalo mišljenje stručnjaka za odvajanje otpadnih vode i vode padavina. Dakle, zato imamo takvo stanje. Biće otopljavanja, ali ne tako naglog", rekao je on.

Iz Ministarstva za zaštitu okoline pokušavaju da utvrde stepen rizika, a zatim obavjeste opštine gdje se trebaju preduzeti mjere.

Ministar Dardan Gashi je rekao da su stručnjaci na terenu koji prate situaciju i predsjednici opština će biti obavješteni gdje će biti rizika.

"S jedne strane smo oprezni da ne uznemirimo građane bez potrebe da se ne bi stvorila panika, dok s druge strane obavještavamo predsjednike opština i krizne štabove na vrijeme, gdje su potencijalna mjesta rizika", rekao je on.

Neke opštine su već počele sa pripremama.