Građani Prizrena proslavili su četvrtu godišnjicu nezavisnog Kosova. Organizovano je niz manifestacija, svečana akademija, prijem za mnogobrojne zvanice.

Grad je bio okićen mnogobrojnim zastavama, počevši od kosovske, nacionalne albanske, amaričke, turske... Nigdje, međutim, nije bilo bošnjačke. Postavlja se pitanje zašto je nije bilo? Ko je za to odgovoran?

Gradske vlasti, koje su i organiziatori proslave, svakako snose odgovornost. Zašto ni ovom prilikom ne postavljaju bošnjačku - ne zastavu Bosne i Hercegovine? Zar Bošnjaci nisu priznati Ustavom Kosova a njihov bosanski jezik u zvaničnoj upotrebi u opštinama tamo gdje ih ima u određenom broju?  

Neosporno da za ovo dio odgovornosti snose i sami Bošnjaci i njihovi predstavnici na lokalnom i centralnom nivou. Da li je iko zvanično zatražio da i njihova zastava bude među ostalima prilikom ovakvih i sličnih manifestacija i državnih praznika? Bošnjaci su integrisana zajednica u kosovsko drustvo - zar ne?

Kako su Bošnjaci u Makedoniji 28. septembra 2010. prilikom proslave Dana Bošnjaka, nakon nezaboravnog govora akademika Ferida Muhića, zvanično promovisali svoju nacionalnu bošnjačku zastavu. Ko je to uradio na nekoj zvaničnoj bošnjačkoj manifestaciji na Kosovu, u ovom slučaju u prizrenskom regionu, gdje ih i ima najviše na Kosovu?

Dokle ovako? Dokle ćemo sve prepuštati slučaju sa jedne i napadati druge za naše propuste sa druge strane? Dok dijete ne zaplače, majka ga neće nadojiti – zar ne?

{gallery}galerije/zastave{/gallery}