Kosovo može opstati i može funkcionisati kao država svih građana, kao faktor mira u regionu, država koja ima jasan put prema Evropskoj Uniji, NATO-u, ali i razvoju dobrosusjedskih odnosa, kazao je Agim Çeku.

Ministar bezbjednosnih snaga Kosova je, nakon ceremonije povodom 4. godišnice od proglašenja nezavisnosti, kazao da očekuje okončanje nadgledanja od strane međunarodne zajednice do kraja ove godine.

"Nema potrebe više za tim. Institucije Kosova su pokazale da su zrele i sposobne da same vode državu i mislim da nema potrebe za nikakvom nadgledanom nezavisnošću“, rekao je Çeku.

Govoreći o eventualnim budućim odnosima sa Srbijom, Çeku je istakao da je to jedino moguće kroz dijalog.

"Samo se dijalogom mogu rješavati svi problemi. Iz prošlosti smo to naučili. Rezultati su spori, ali sama činjenica da razgovaramo je pozitivna i mislim da će dijalog, kad tad, uroditi plodom. Trebamo biti strpljivi, dijalogom ćemo postići dobrosusjedske odnose i sa Srbijom, a prvenstveno ćemo doći do toga da se olakša život građana i Srbije i Kosova, jer to je naša dužnost kao političkih lidera, kao odgovornih osoba".

Upitan da li će kosovske institucije uzeti u obzir izjašnjavanje građana na sjeveru Kosova na proteklom referendumu, Çeku je rekao:

"Nažalost, Srbi su često kroz historiju donosili odluke i činili protiv sebe, protiv interesa svog naroda. Ovaj referendum je protiv interesa naroda, protiv vizije Srbije kao evropske države. Referendumom i barikadama se ništa ne rješava, rješava se dijalogom, rješava se priznavanjem realnosti".

Çeku je tim povodom poručio da su kosovski Albanci stvorili državu za sve građane i da očekuje da će Srbi na sjeveru Kosova to "shvatiti i biti dio cjelovitog Kosova i da ćemo svi živeti u miru, i ako ne možemo zajedno bar jedni pored drugih i u toleranciji“.

/KIM radio/