Na dan obilježavanja 4. godišnjice nezavisnosti, večeras je u Tirani svečano otvorena nova ambasada Kosova, gdje je pored dva premijera i visokih državnih dužnosnika, bio prisutan i diplomatski kor akreditovan u Tirani.

Albanski premijer Sali Berisha i premijer Kosova Hashim Thaçi prerezali su vrpcu i time službeno otvorili ambasadu Kosova u Tirani.

Premijer Berisha je rekao da će počevši od danas diplomatska službena misija biti dvostruka.

"Ambasada Republike Kosovo u Tirani kao i Republike Albanije u Prištini imaju dvostruku misiju. Imaju misiju međunarodnog položaja naših dviju zemalja, regionalno i nacionalno zajedništvo, ali i drugu nacionalnu misiju, odlučno prevladati sve posljedice nastale tokom jednog dugog perioda podjele, ograničenja i nezasluženih blokada. Uvjeren sam da da će po nalogu kosovske vlade ova ambasada, zajedno sa našom ambasadom u Prištini igrati važnu ulogu u zajedničkoj budućnosti koju zaslužuju oba naša naroda", rekao je Berisha čestitajući kosovskom kolegi Hashimu Thaçiju.

Premijer Thaçi je naglasio da je budućnost za obije zemalje u EU i NATO

"Jedan smo narod, dvije države, kao dvije zemlje bićemo članice u NATO i EU. Danas obilježavamo jedan poseban historijski datum i napredak ", rekao je Thaçi.

Ambasada Kosova u Tirani se nalazi nasuprot Piramide, u susjedstvu ruske ambasade i  u blizini i ambasade Srbije.

Izvor: NOA