Prije četiri godine, kosovski premijer Hashim Thaçi je u Skupštini Kosova deklaracijom o nezavisnosti proglasio Kosovo nezavisnom i suverenom državom.

Deklaracija ističe da je Kosovo demokratska, sekularna i multietnička republika, vođena principima nediskriminacije i jednake zaštite po zakonu, a koja će štititi i promovisati prava svih zajednica.

Tadašnji predstavnici kosovskog naroda su putem deklaracije prihvatili obaveze iz Ahtisaarijevog plana, uključujući usvajanje zakona iz ovog plana. Deklaracija ističe želju za uspostavljanjem dobrih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Republiku Srbiju, sa kojom će Kosovo uložiti napore da doprinese stvaranju odnosa prijateljstva i saradnje.

Četiri godina kasnije, Republika Kosova je usvojila skoro sve zakone iz Ahtisaarijevog plana, uspostavila svoje institucije, izvršila decentralizaciju opština sa srpskom većinom, sem one u Sjevernoj Mitrovici, formirala Bezbjednosne snage Kosova, koje, očekuje se, da će 2013. transformisati u Vojsku Kosova, te otpočela tehnički dijalog sa Srbijom, i dijalog o viznoj liberalizaciji sa Evropskom Komisijom.

Stoga je Međunarodna Upravljačka Grupa, koja nadgleda provođenje Ahtisaarijevog plana, na posljednjem sastanku početkom ove godine izjasnila da će, ukoliko bude načinjen dovoljan napredak, privesti kraju međunarodno nadgledanja kosovske nezavisnosti.

Predsjednica Atifete Jahjaga je na paradi Bezbjednosnih snaga Kosova u petak povodom četvorogodišnjice nezavisnosti izjavila da je Republika Kosovo nesporna činjenica o kojoj se ne može pregovarati, i da ona predstavlja prihvaćenu realnost koja se smatra faktorom mira i stabilnosti.

"Nezavisnost Republike Kosova predstavlja izuzetnu jednovekovnu posvećenost i napore, ona je rezultat mnogih generacija koje su radile i žrtvovale se na oltaru slobode, kako bi mi danas bili slobodni, ravnopravni, i dostojanstveni sa ostalim narodom u svijetu“, kazala je Jahjaga.

Ona je dodala da je Kosovo postiglo mnoge napretke i da ima sigurnu budućnost, kao zemlja sa razvijenom demokratijom, sa ekonomijom koja koristi svoje resurse i razmišlja o budućim generacijama i sa obrazovanom omladinom, sposobnom za rad i doprinos svojoj domovini.

Kao uspjeh ona je pomenula i formiranje Bezbjednosnih snaga Kosova i ojačavanje institucije Policije Kosova, uspostavljanje reda i zakona kao i poštovanje ljudskih prava.

Dan nezavisnosti je dao smisao historiji Kosova, izjavio je u svom govoru kosovski premijer Hashim Thaçi. On je takođe podsjetio na neke događaje i historijske činjenice koje se povezuju sa četvorogodišnjicom nezavisnosti Kosova, i stogodišnjicom Albanije.

Radio Slobodna Evropa