Na ulicama Prištine danas je svečano proslavljena četvrta godišnjica od proglašenja nezavisnosti Kosova. Zastave Kosova, Albanije, SAD i Njemačke mogu se videti po cijelom gradu.

Najsvečanije je bilo na glavnom prištinskom trgu gdje je intonirana kosovska himna, a potom su paradirali pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga. Više hiljada ljudi došlo je na plato Majka Tereza kako bi čuli obraćanje predsjednice i premijera Kosova.

Pored Atifete Jahjage i Hashima Thaçija na svečanosti su bili i predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi, ali i većina ministra u Vladi Kosova.

Ono što se od vrha vlasti moglo čuti su želje za integrisanjem Kosova u EU i druge međunarodne organizacije.

Atifete Jahjaga je rekla da je nezavisnost Kosova historijska posvećenost i napor naroda Kosova ka slobodi, jednakosti i dostojanstva sa drugim narodima u svijetu.

„Republika Kosovo je suverena i nezavisna država, njen teritorijalni integritet je zagarantovan i međunarodno priznat. Kosovo je sada faktor mira i stabilnosti. Slobodu i nezavisnost naša zemlja je stekla kroz posvećenost i rad, ali i u slavnoj borbi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK/UÇK).

Svi građani, bez razlike, budućnost Kosova vide u punoj integraciji u Evropskoj uniji, NATO-u i vječnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

Jahjaga je pristne podsjetila da je Kosovo nezavisnost dobilo i zahvaljujući angažovanju UÇK, ali i međunarodne zajednice.

„Sloboda i nezavisnost zemlje je stečena kroz angažovanje  mnogih pojedinaca kroz slavnu borbu Oslobodilačke vojske Kosova. Ova pobjeda je postignuta uz snažnu međunarodnu podršku, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, kao i uz vojnu intervenciju NATO-a  kojom je zaustavljen genocid i prisilno raseljavanje. Hegemonija je trajno uklonjena iz ovog dijela Evrope ", rekla je Jahjaga.

Premijer Kosova Hashim Thaçi, podsjetio je da se četvrta godišnjica obilježava u trenutku kada i Albanija slavi 100 godina nezavisnosti.

"Država Kosovo je borba generacija u jednom vijeku. Ove generacije nisu pristale da ni pod kakavim okolnostima  pristanu na ropstvo i invaziju Srbije. Nezavisno Kosovo je izuzetna zasluga i Albanaca koji žive u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Preševu.

Međutim, građani Prištine proslavaljaju ovaj dan uz želje za boljim životnim standardom.