Mješovito vijeće sudija, kojem je predsjedavao EULEX-ov sudija iz Okružnog suda u Prizrenu, osudilo je osudilo je 10.02.2012. godine Esmina Hamzu na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i naložilo mu da plati 2000 eura, zbog uzrokovanja nereda u martovskom nasilju.

U saopštenju, koje je dostavljeno info-ks.netu, navodi se da je okrivljeni Esmin Hamza 18.03.2004. godine podmetnuo požar i javno širio mržnju, nered i netoleranciju protiv srpske etničke grupe koja živi na Kosovu, a dan ranije, zapalio vozila UNMIK-a.

“Tužilaštvo je protiv Esmina Hamze podiglo optužnicu sa četiri tačke: podstrekivanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora ili netolerancije; izazivanje opšte opasnosti koja dovodi do velikog gubitka imovine; izazivanje opšte opasnosti na mjestu gdje je okupljen veći broj ljudi, stvarajući veliku materijalnu štetu i učestvovanje u masi. Kazna zatvora je uslovna i biće primjenjena samo ako okrivljeni izvrši drugo krivično dijelo u sljedećih pet godina. Žalba na presudu nije dozvoljena jer su strane postigle dogovor o priznanju krivice. Optužnica je podignuta 21.03.2006. godine”,  piše u saopštenju.

Predmet je procesuirao EULEKS-ov tužilac iz prizrenskog okruga.