Predsjednik parlamentarne Komisije za ljudska prava u Njemačkoj Tom Koenigs pozvao je Kosovo da poštuje manjine i kritikovao Njemačku koja odobrava nasilno vraćanje izbjeglica, a naročito Roma.

Problemi ljudskih prava na Kosovu su mnogobrojni, kazao je Koenigs u intervjuu za radio "Deutche welle".

"Jedan je diskriminacija manjina. On ne vidi poboljšanje, ali ni pogoršanje nakon nezavisnosti", kazao je on.

"Izbjeglice koje žive u Njemačkoj vraćaju se nasilno na Kosovu što je vrlo problematično. Ako se ima u vidu da će jednog dana nestati granice u Evropi, tada neće biti potrebe za protjerivanjem nekoga. Ali problem je činjenica što se novo Kosovo samo ne bavi pitanjima manjina", ocjenjuje Koenigs.

On je dalje rekao da je, odgovornost svake države da građanima pruži podjednaka prava, a tu su i prava manjina. Po njegovim riječima, ovo je zadatak i novog Kosova.

"Srbi u enklavama treba da se oslobode podrške iz Beograda i budu u stanju da žive od svog rada. To se ne postiže u enklavama, ali i institucije Kosova do sada nisu mnogo jake u zaštiti manjina. Ukoiliko Kosovo želi da uđe u Evropsku uniju, potrebno je da od svih elemenata najprije poštuje Konvenciju o ljudskim pravima i aktivno zalaganje za njeno poštovanje", zaključio je Koenigs.