Film Angeline Jolie najbolje je što se desilo našoj zemlji poslije Dejtona. Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić sa suprugom Azrom prisustvovao je gala premijeri rediteljskog i scenarističkog prvjenca Angelina Jolie "U zemlji krvi i meda" i kaže da je veoma emotivno proživio emitiranje filma te da su ga pojedine scene iznimno potresle.

Brutalne scene

Istakao je da je film nešto najbolje što se desilo našoj zemlji poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da je ostvarenje holivudske zvijezde, humanitarke, vlasnice "Avazovog zmaja" i "Srca Sarajeva" izuzetno značajno za Bosnu i Hercegovinu, cijeli region i, naravno, za Bošnjake

"To je dokaz agresije i genocida na naš narod", rekao je jučer za "Dnevni avaz" poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini komentirajući film koji govori o najbolnijoj bosanskoj ratnoj rani - silovanju žena.
 
Iskreno nam je priznao da je u utorak navečer s tremom ušao u Zetru.
 
"Bojao sam se da će istina o agresiji i stradanju našeg naroda i države biti napola kazana i da ću imati muku u duši što nema iskrenih i hrabrih ljudi koji su spremni svijetu kazati golu i hladnu istinu nakon lepršavih laži. To je ona istina koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. No, kako se radnja filma odvijala i kako su se redale brutalne scene, koje su govorile o brutalnom odnosu prema ljudima, posebno prema ženama - našim majkama, kćerkama, sestrama, tetkama i komšinicama, shvatio sam da je Agelina Jolie ta iskrena i hrabra osoba koja se ne boji kazati istinu svima", rekao je reis Cerić.

Liječiti rane

Također, potcrtao je da je samo tako, dakle ne bojeći se izreći istinu, moguće liječiti ratne rane.

"Stoga, hvala velika Anđelini Đoli na iskrenosti i hrabrosti. Hvala joj što se ne boji javno kazati da voli Bosnu. Hvala joj što je prepoznala da u Bosni ima svjetskih talenata", poručio je Cerić.

Naglasio je da poruka filma Anđeline Đoli ima trajnu pouku za sve nas ovdje i za cijeli svijet.

"Korisno bi bilo da film pogledaju Beograd i Banja Luka, jer je šok-terapija najbolji lijek za neke bolesti. Nadam se da će primjer Anđeline Đoli slijediti domaći i svjetski reditelji u prikazivanju istine o agresiji i genocidu na naš narod", dodao je na kraju reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.