Predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović izjavio je za beogradski "Danas" da niko ne očekuje od Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prizna nezavisnost Kosova, ali da neće da ćuti pred činjenicom da je poglavar SPC patrijarh Irinej Srbima ponudio "samo prkos, molitvu i ideologiju zemlje natopljene krvlju kao način da opstanu u 21. vijeku".

Jovanović je rekao da ne traži da vladike SPC organizuju Paradu ponosa, ali ni da je spriječavaju, "namiguju nasilnicima koji bi da ubijaju i pale po Beogradu zbog nečijeg seksualnog opredeljenja".
 
"Neka dodjeljuju ordenje kome hoće, ali nemaju pravo da me nazivaju antihristom dok Bijelim anđelom kite vladiku koji nije u zatvoru zbog pedofilije samo zahvaljujući asistiranoj zastarelosti. To nije pravo lice, ni sudbina SPC. Ona je valjda i naša i nije nikakav monopol ili vlasništvo nekoliko vladika na prekomandi", izjavio je Jovanović.

On je rekao da mu je obaveza da učini sve što je potrebno, kao političar, da uloga religije, a posebno SPC kao najveće verske organizacije u Srbiji, bude drugačija, bolja i ljudskija nego u prethodnih 20 godina.

"Da prestane to zaluđivanje javnosti, podmukle teorije i još tragičnije praktično ponašanje koje lansiraju i sprovode neki od najuticajnijih vladika SPC. Mnogi među njima to ne rade od juče, nego su u istom oklopnom transporteru izolacionizma, ratnih sukoba, huškanja i spriječavanja modernizacije Srbije više od dvije decenije", izjavio je Jovanović.