Svima su drage kineske milijarde. Azijska zemlja obećala veću pomoć EU, što stručnjaci tumače kao najavu kupovine Starog kontinenta.

Kina će povećati svoj doprinos u rješavanju dužničke krize u Evropi, obećao je premijer te azijske zemlje Ven Gjabao liderima EU u Pekingu. Iako kineski zvaničnici tvrde da to ne znači kupovinu Evrope, analitičari objašnjavaju da se to već uveliko dešava preko ulaganja u firme na Starom kontinentu.

Mole za pomoć

Očito zbog bezizlazne situacije, predsednik EU Herman Van Rompuy i predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso otputovali su na dvodnevni samit u Kinu, na kojem je jedina tema kriza u Evropi. Tamo im je Ven obećao da će njegova zemlja učiniti sve da Evropa zadrži stabilnost.

"Kina je spremna da poveća svoj doprinos rješavanju evropskih dužničkih problema", rekao je kineski premijer.

Iako nije iznio detalje o tome kakav će biti doprinos Kine, Ven je ranije ovog mjeseca izjavio da Peking razmatra opciju da ponudi pomoć putem Međunarodnog monetarnog fonda ili fondova za spas Eurozone.

Analitičari navode da Kina zasad uporno odbija da kupuje dugove zone eura, što bi doslovno značilo kupovinu Evrope. Međutim, finansiranjem MMF i fondova za pomoć prezaduženim zemljama to u suštini znači isto, samo posredno.

Rasprodaja

Stručnjaci takođe navode da su kineske kompanije i fondovi naglo uvećali ulaganje kapitala u EU. Oni kupuju akcije preduzeća komunalnih službi, objekte energetike, čak i brodogradilišta koja grade raskošne jahte. Samo jedan od primjera nedavnih kineskih ulaganja jeste građevinska kompanija „Sani“, koja je izgradila fabriku u Kelnu uloživši 100 miliona eura. Takođe, državna firma „Kosko“ kupila je koncesiju za pretovar kontejnera u atinskoj luci Pirej, a kineski proizvođač automobila „Džili“ kupio je „Volvo“.