Siniša Petrić Zenica (38), za koga policija Srbije pretpostavlja da je glavni ubica u klanu Luke Bojovića Pekara (39), sa kojim je uhapšen u Španiji, osumnjičen je u Srbiji da je na Kosovu predvodio vod egzekutora koji je ubio oko 95 albanskih zatvorenika u zatvoru Dubrava kod Istoka.

Petrić je 1999. iz požarevačke Zabele premešten u Dubravu, nakon što je počelo NATO bombardovanje. Njemu je, prije toga, smrtna kazna na koju je osuđen kao pripadnik zloglasne grupe Marinka Magde zamenjena za 15 godina zatvora.

"Petrić je u Dubravu premješten sa 11 najokorelijih zatvorenika iz Zabele. Poslato je i oružje: 39 automatskih pušaka, 12 puškomitraljeza, veća količina ručnih bombi i streljačke municije. U Dubravi su tada bila 1.004 zatvorenika, od kojih 90 odsto Albanaca. Izabran je da predvodi vod koji treba da, u dogovoru sa upravnikom zatvora, pobije albanske zatvorenike", rekao je izvor beogradskog Blica upoznat sa istragom koju vodi Tužilaštvo za ratne zločine.

Petrićevom vodu je podeljeno oružje i usmeno obećano da će biti slobodni ako ubiju albanske zatvorenike. Za ovaj zločin vodi se pretkrivični postupak u kojem je, pored Petrića, obuhvaćen i bivši ministar pravde Srbije Slobodan Janković.
  
"Zatvor je jednom bombardovan i ubijena su tri albanska zatvorenika, jer niko od njih nije sklonjen. Sumnja se da je to bio povod da se iskoristi da zatvorenike ubiju, a da se kasnije za to okrivi NATO", rekao je izvor Blica.

Petrić se tereti da je sa svojim vodom krajem maja pozvao albanske zatvorenike, među kojima je bilo dosta političkih osuđenika, da se okupe, jer navodno Crveni krst dijeli cigarete.

"Kada su se Albanci okupili, kako se sumnja, Petrić je naredio da pucaju, i sam je pucao. Tada je pobijen veći broj Albanaca", navodi dalje izvor.
 
Sljedećeg dana je stiglo obavještenje da će u zatvor stvarno doći predstavnici Crvenog krsta, pa je Petriću izdato naređenje da sa svojim vodom utovari tijela ubijenih u traktorske prikolice i odveze ih do obližnjeg Rakoša, gdje je bila masovna grobnica. Istog dana zatvor je ponovo bombardovan, a Albanci opet nisu sklonjeni.

"Kako se sumnja, Petrić je sa svojim vodom ubijao preživele u tom bombardovanju. Nakon toga su Petriću izdali naređenje da njegov vod baca bombe i minira zatvor, da bi izgledalo da su Albanci ubijeni od NATO bombi", navodi izvor.

Nakon masakra, Petriću i pripadnicima njegovog voda odobreno je odsustvo.

Petrića su, prema operativnim podacima, preuzeli pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Inače, pripadnici JSO predvođeni Miloradom Ulemekom Legijom u vrijeme masakra bili su stacionirani kod Dubrave, pa je Fond za humanitarno pravo podnio krivičnu prijavu i protiv njih za ovaj zločin.

Cio slučaj ubijanja albanskih zatvorenika otkriven je kada su bivši čuvari Srbi u zatvoru u Dubravi podnijeli krivične prijave za ovaj zločin.