Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Kosova Hashim Thaçi saopštili su nakon sastanka sa evropskim posrednikom Robertom Cooperom da Kosovo u regionalnim inicijativama treba da bude predstavljano kao nezavisna država i da svako drugo rješenje neće biti prihvaćeno.

Thaçi, čiji se kabinet oglasio saopštenjem, kazao je da Kosovo u regionalnim inicijativama treba da bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država i da je takav stav kosovski premijer preneo i evropskom posredniku u dijalogu Robertu Cooperu.

"Svako rješenje ovog pitanja koje ne izražava realnost nove i suverene države Kosovo biće neprihvatljivo”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je glavna tema razgovora Thaçija i Coopera bilo pitanje predstavljanja Kosova u regionalnim incijativama i ostvarivanje do sada postignutih dogovora Prištine i Beograda.

Thaçi je u razgovoru sa Cooperom naglasio da će Kosovo i dalje, kao i do sada, biti veoma odgovorno i kooperativno u procesu razgovora o tehničkim pitanjima Prištine i Beograda i izrazio uvjerenje da to doprinosi normalizaciji odnosa i predstavlja doprinos evroatlanskoj perspektivi.

Coopera je juče primila i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je takođe rekla da Kosovo u regionalnim inicijativama treba da bude predstavljena kao nezavisna država.

Jahjaga je istakla da je važno da se sa Srbijom razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa i da rezultati tih razgovora treba da budu u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksom i da njihovo ostvarivanje garantuje EU, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno imenom kojim je priznato od strane 87 država sveta, istakla je predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je tokom susreta sa posrednikom EU u dijalogu Prištine i Beograda Robertom Cooperom kazala da u odnosima Kosova i Srbije treba ostvariti reciprocitet.

Sastanku su prisustvovali i specijalni izaslanik EU za Kosovo Samuel Žbogar i direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Fernando Gentillini.

Tokom dana Cooper se sastao i sa šeficom prištinskog pregovačkog tima i zamjenicom premijera Editom Tahiri, ali sa tog sastanka nije bilo saopštenja niti izjava.