Beogradski mediji izvijestili su da će po nalogu predsjednika Srbije Borisa Tadića, Narodna kancelarija predsjednika Republike pomagati petogodišnju djevojčicu, Amseru Reka, jedinu preživelu u tragediji koja je zadesila njenu porodicu kada se na njihove kuće obrušila sniježna lavina u selu Restelica i stipendirati do njene 18 godine. Beograd ovim radi na propagiranju da u dijelu opštine Dragaš naseljenom Bošnjacima, stvoriti satelitsku opšinu Srbije.
No, nakon zbrinjavanja svoje građanke od strane institucija Kosova, i zloupotrebe slučaja u političke svrhe, od strane Srbije, sada na scenu stupa i Makedonija, sa istim ambicijama. Po pisanju njihovih medija Amsera izgleda da je sada Makedonka. Njeni roditelji tridesetogodišnji Abdullah i dvadesetogodišnja Garka, kao i njihov dvogodišnji sina koji su izgubili zivot u sniježnoj lavini, kako izvještavaju njihovi medij, su makedonski goranci koji iako su živjeli na teritoriji Kosova imali su makedonsko državljanstvo.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije je izvjestilo da će pomno pratiti događaje vezane za Restelicu i ukoliko je potrebno država Makedonija će se starati o ovoj maloj djevojčici.

Iz MIP-a su takođe izjavili da ukoliko se njeni bližnji neće brinuti o maloj Amseri oni će je uzeti pod svoju zaštitu, odnosno Ministarstvo za rad i socijalno staranje Makedonije.

Politički krugovi u Makedoniji i dalje žele pridobiti goransku zajednicu koja živi na Kosovu a samim tim i teritoriju na kojoj su oni nastanjeni, piše Koha Ditore.