EULEX na sjeveru Kosova sada ima veću slobodu kretanja, a tome je prethodio misteriozni dogovor lokalnih Srba sa predstavnicima UNMIK-a.

List Zëri navodi navodi da je bolje kretanje za EULEX plod "džentlmenskog dogovora" koji je obezbjedio UNMIK, sa kojim misija EU nije ni upoznata.
 
Takav dogovor sa Srbima pominje se i u izvještaju generalnog sekretara Ban Ki Moona pod nazivom "kompromisni aranžman", ali se ne objašnjava o kakvom je kompromisu riječ.

Zëri piše da su predstavnici EULEX-a iznenađeni i zabrinuti dogovorom jer ne znaju kako je UNMIK to postigao, kada su ranije propali svi pokušaji misije EU.

"Od 10 pokušaja EULEX-ovih trupa da odu iz Mitrovice na granične prelaze na sjeveru, devet je bilo uspješno. Oni ne znaju zbog čega se promjenio stav Srba prema tome, ali sumnjaju da se radi o dogovoru koji UNMIK površno pominje u posljednjem izvještaju Ban Ki Moona. Ono što najviše brine EULEX  je način ili uslovi pod kojima je UNMIK to postigao", rekao je jedan neimenovani strani  diplomata.
 
Misija EU je u kratkom saopštenju za list navela da se situacija na terenu za  njih poboljšala, ali je negirala da je učestvovala u bilo kakvim pregovorima. 
 
Srbi na sjeveru Kosova ranije su navodili da će blokirati svaki prolazak  EULEX-ovih vozila ako se u njima na prelaze prevoze službenici kosovske vlade. 
 
EULEX i Ristić o dogovoru
 
Portparol EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je da su pojedine njihove ekipe uspjele putem da stignu na smjenu na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, ali je ponovila da "slobodan pristup mora biti u potpunosti uspostavljen".

Takozvani predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, naime, izjavio je danas da je pipadnicima EULEX-a sa odnedavno omogućeno da u koloni sa vozilima KFOR-a stignu drumskim putem do graničnog prelaza Brnjak na krajnjem sjeveru Kosova.

Ristić je objasnio da je uslov za to bio da pripadnici EULEX-a svojim vozilima ne prevoze kosovske carinike na granični prelaz Brnjak i da je odnedavno omogućeno da po dva džipa EUELX-a u koloni sa KFOR-om stignu magistralnim putem do ovog prelaza.

Gudeljevićeva je kazala da u ovom trenutku EULEX i dalje ima ograničeno kretanje na sjeveru Kosova, uključujući i putovanje do Okružnog suda u Mitrovici.

"EULEX-ovi službenici su prisutni na prelazima na sjeveru (1 i 31; Jarinje i Brnjak). Oba prelaza su funkcionalna, međutim, zbog barikada, ljudi, roba i vozila tuda prolaze samo s vremena na vrijeme. EULEX takođe učestvuje i u policijskim patrolama", objasnila je ona.

EULEX-u je nakon izbijanja krize na sjeveru Kosova prošlog ljeta bila uskraćena sloboda kretanja u ovom dijelu Kosova pošto su lokalni Srbi onemogućavali prolazak vozilima misije EU, jer je EULEX navodno njima prevozio kosovske carinike na prelaze na sjeveru Kosova.

Od tada je misija EU na Kosovu svoje osoblje do graničnih prelaza Brnjak i Jarinje prevozila isključivo helikopterima, jer su pokušaji da se drumskim putem stigne na odredište završavali na barikadama koje su Srbi postavljali na putevima.

Portparolka EULEX-a je ponovila zahtjev za bezuslovni i stalni pristup sjeveru Kosova mora biti ponovo uspostavljen, kako bi aktivnosti vladavine prava bile nastavljene.

"Sloboda kretanja mora biti ponovo uspostavljena kako za lokalno stanovništvo tako i za međunarodno prisustvo. Oni koji su postavili barikade treba i da ih uklone. Sloboda kretanja ima suštinski značaj za poboljšanje vladavine prava koji je u koristi običnih ljudi", rekla je Gudeljević.

U međuvremenu dva granična prelaza na sjeveru Kosova Srbi i dalje drže u blokadi tako da se na sjever Kosova stiže zaobilaznim putevima, kojima je kretanje otežano, naročito posljednih mesec dana zbog snijega i niskih temperatura.

Takođe neke od barikada na sjeveru Kosova i dalje nisu uklonjene a najveće među njima su ona koja se nalazi u mestu Dudin Krš na putu Mitrovica - Zvečan - Leposavić i barikada koja je postavljena na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici.