Komandant KFOR-a, njemački general Erhard Drewes, upozorio je da bi moglo doći do konflikata na Kosovu, ukoliko bi se Albanci zbog najavljenog referenduma Srba u opštinama na sjeveru Kosova osjetili provociranim, ali da se to mora spriječiti.

"Sigurno će biti izražavanja nezadovoljstava. Mnogima referendum ne odgovara", rekao je Drewes u intervjuu njemačkom magazinu "Fokus", koji izlazi u ponedjeljak.

Prognozirajući da će čak 98 odsto Srba na predviđenom referendumu glasati sa "ne", upozorio je da bi "ako se Albanci budu time osjećali provocirani, moglo, takođe, doći do konflikata sa srpskom manjinom na jugu".

"To se mora svim sredstvima spriječiti", naglasio je Drewes.

Upitan o tome da li Srbija još uvek upravlja kosovskim Srbima, s obzirom na to da referendum, ipak, blokira željno očekivani status kandidata za Evropsku uniju (EU), Drevs je ocjenio da Beograd i dalje znatno finansijski pomaže javni život na sjeveru Kosova i da time Beograd ima uticaj na predstavnike tog života.

"Ali interesi Srba na sjevernom Kosovu se više ne poklapaju potpuno sa interesima Beograda. Kompromisi, koje Beograd čini, s obzirom na EU, njima ne odgovaraju", rekao je Drewes i na pitanje da li konflikt ima političku ili više kriminalnu pozadinu, odgovorio i jednu i drugu.

"Obe. Postoje jake političke snage koje žele tu oblast da zadrže za Srbiju. Istovremeno se stanovništvo pribojava da bi, preuzimanjem granične kontrole od strane EU i Policije Kosova, izgubilo svoje izvore prihoda - a to je novac iz Beograda i od krijumčarenja. Zbog toga se otpor integraciji uvijek iznova potpaljujuje na političkom novou i kroz ilegalnu mrežu", rekao je Drewes.

Odgovarajući na pitanje da li su tu KFOR trupe odgovarajuće, Drewes je rekao da kada se, na primjer, pri jednom generalnom štrajku u Londinu ili Parizu pojave barikade, niko ni ne dođe na ideju da mobiliše pešadijsku diviziju.

"Mi, međutim, nismo u srednjoj Evropi, nego na Kosovu", rekao je general i dodao da tu ostaju stvari koje su i za KFOR. General je zahtjevao i više EU - policajaca na Kosovu.